divendres, 9 d’agost del 2024

Jazz Expresso a Sants3Ràdio 950:Dave Douglas,Papanosh,Geoffrey Keezer,Yvonnick Prené,Village of the Sun.



 

1.

Dave Douglas - Gifts 2024

https://davedouglas.bandcamp.com/album/gifts?label=1488727310

 


 

Gifts, l'últim treball de Dave Douglas, celebra les benediccions de la vida i la música que compartim. Aquest disc es basa en la idea de celebrar la música que estimem, generació rere generació, i destaca la nostra humanitat en comú, essencial per a la supervivència de l'espècie. Les arts musicals són un regal compartit entre músics i oients, en una conversa perpetua. Apreciar la música del passat ens permet crear la música del futur, obrint camins per a les generacions que vindran. Gifts representa aquests regals que donem i rebem, i aquesta és la font d'inspiració d'aquest àlbum. Això ens explica el trompetista Dave Douglas.

 

Dave Douglas - Trumpet  

Rafiq Bhatia - Guitar             

James Brandon Lewis - Saxophone            

Ian Chang - Drums  

 

Kind of Teal


2.

Papanosh - A Very Big Lunch  2023

https://papanosh.bandcamp.com/album/a-very-big-lunch

 


Sébastien Palis — Piano, balafon, wurlitzer

Quentin Ghomari — Trompeta, fliscorn

Raphaël Quenehen — Saxòfons alt i baríton

Thibault Cellier — Contrabaix

Jérémie Piazza — Bateria

Tots els temes composts per Sébastien Palis, lliurement inspirat en personatges de les novel·les de Jim Harrison. 

 

Papanosh, el grup musical de Rouen format per Sébastien Palis als teclats, Raphaël Quenehen als saxòfons, Quentin Ghomari a les trompetes, Thibault Cellier al contrabaix i Jérémie Piazza a la bateria, s'endinsa en una nova aventura: imaginar una trobada amb Jim Harrison, el novel·lista i poeta nord-americà (1937-2016) que creia que l'escriptura i la pesca de la truita es complementaven a la perfecció. A través dels dubtes o les crides d'atenció del novel·lista, del seu amor per la natura i del seu vibrant testimoni d'una realitat nord-americana, Sébastien Palis ha traçat les línies de la partitura  d’aquests temes.

 

James Harrison va ser un prolífic escriptor nord-americà conegut per la seva poesia, novel·les i assaigs. Va publicar més de tres dotzenes de llibres de diferents gèneres i va ser considerat un mestre de la forma de novel·la. L'obra de Harrison s'ha traduït a uns quants idiomes i ha rebut nombrosos premis i honors al llarg de la seva carrera. Era profundament apassionat per la poesia i la considerava la seva forma d'escriptura més significativa. L'escriptura de Harrison sovint explorava temes de la natura i l'experiència humana, i moltes de les seves històries es van situar en regions poc poblades d'Amèrica del Nord. Va morir el 2016 a l'edat de 78 anys.

 

Nord Michigan, Grand Maître


3.

Geoffrey Keezer & Friends - Playdate 2022

 


Playdate és el tìtol d’aquest disc del pianista Geoffrey Keezer. Acompanyat d’un grup de virtuosos  com Shedrick Mitchell a l'orgue Hammond B-3, Ron Blake al saxo tenor, Richie Goods al baix i Kendrick Scott a la bateria, Keezer mostra la seva habilitat per a l'arranjament i la composició. L'àlbum compta amb col·laboracions especials de músics com el percussionista Munyungo Jackson i els guitarristes Aayush Karnik i Nir Felder.

Entre els temes destacats, trobem arranjaments innovadors de clàssics com "Tomorrow" dels The Brothers Johnson i "Her Look, Her Touch" de Mitchell, que permeten a Keezer desplegar la seva sensibilitat i rigor de sala de concerts. El disc també inclou composicions originals de Keezer com "I.L.B.D." (I Love You But Damn), que reflecteix l'esperit dels seus dies amb els Jazz Messengers d'Art Blakey.

Playdate es presenta com una obra que combina la introspecció i la creativitat de Keezer, fruit d'un període de reflexió durant l’emergència sanitària de la COVID-19. Amb aquest àlbum, Keezer consolida la seva reputació com una de les veus més importants del jazz contemporani.

 

Ron Blake (ts,sop) Shedrick Mitchell (org) Geoff Keezer (p,comp,arr) Nir Felder (g-2) Richie Goods (b,el-b) Kendrick Scott (d) Munyungo Jackson (perc)

 

Rachel Drehmann (fhr-3) Aayushi Karnik (g-1) 

 

Tomorrow (2)


4.

Yvonnick Prené & Geoffrey Keezer - Jobim's world (2024)

https://sunnysiderecords.bandcamp.com/album/jobims-world

 


 

El jazz està ple de material excepcional per a la improvisació, i la música del compositor brasiler Antônio Carlos Jobim és especialment rica per a això. L’ especialista en harmònica cromàtica Yvonnick Prené ha buscat inspiració en l'escola del jazz brasiler per al seu nou enregistrament en duo amb el pianista Geoffrey Keezer, titulat  Jobim’s World.

 

Prené, originari de França i reconegut a l'escena del jazz de Nova York, ha decidit explorar una nova via després del seu últim àlbum en quintet, Listen!. Amb el productor Daniel Yvinec, van concebre un àlbum en duo per retre homenatge a la música de Jobim, mostrant el talent de Prené de manera més íntima.

 

Després d'una tarda d'assajos, la gravació es va realitzar a Nova York el 17 de novembre de 2023. L'àlbum inclou cinc peces de Jobim, dues dels seus contemporanis i dues composicions originals de Prené. Els arranjaments transformen les melodies atemporals de Jobim, afegint-hi una vora més moderna.

 

Jobim’s World és una obra que demostra la complicitat musical entre Prené i Keezer, oferint una reinterpretació  respectuosa de l'univers musical d’Antônio Carlos Jobim.

 

Yvonnick Prené (harmonica chromatique), Geoffrey Keezer (piano)

Desafinado, Too Many Notes

 


5.

Village of the Sun - First Light 2022

https://thevillageofthesun.bandcamp.com/album/first-light

 


Binker Golding: saxo tenor

Moses Boyd: bateria

Simon Ratcliffe : teclats , electrònica, efectes

 

A les notes d’aquest enregistrament es pot llegir : “Village Of The Sun és una enigmàtica col·laboració entre els virtuosos del jazz britànic Binker Golding i Moses Boyd i la llegenda de la música electrònica Simon Ratcliffe. Nascut d'una passió compartida per la música instrumental improvisada, el nou projecte veu els tres artistes endinsar-se en un territori relativament nou, combinant les seves respectives sensibilitats per crear alguna cosa alhora atmosfèrica i ballable.”

 

First Light 


6.

Anthony Davis – Epistēmē (1995)  


 

Marxem molt suaument...

Anthony Davis, pianista i compositor nord-americà, ens presentava l’any 1995 el disc Episteme,  un àlbum que fusiona diferents estils musicals, des del jazz fins a la música experimental, passant per ritmes blues, gòspel i influències africanes, europees i asiàtiques.

Davis és conegut sobre tot per les seves òperes. Algunes de les seves obres més reconegudes inclouen "X, The Life and Times of Malcolm X", "Amistad" i "Wakonda's Dream". La seva òpera "The Central Park Five" va guanyar el Premi Pulitzer de Música el 2020.

Nascut a Paterson, Nova Jersey, Davis és professor distingit de música a la Universitat de Califòrnia, San Diego. Amb una carrera prolífica com a pianista de free jazz i una extensa exploració de la història afroamericana i nativa americana a través de les seves òperes, Davis ha deixat una empremta significativa en el món de la música contemporània.

El disc "Episteme", presenta una fusió única de jazz, música africana i asiàtica, i elements experimentals. Amb un conjunt instrumental que inclou violí, violoncel, flauta, clarinet baix, trombó, piano i percussió, l'àlbum ofereix una experiència sonora hipnòtica que recorda els sons dels gamelans balinesos i javanesos.

En aquest cas hem escoltat el tema que tanca el disc, un tema a piano solo.

 

A Walk through the Shadow



 

Jazz Expresso a Sants3Ràdio 953 Final Temporada 23/24:Chris Potter, Tropical Jazz Trio, Or Bareket, Anders Widmark, Noé Clerc, Art Hirahara, Rich Perry, Leïla Olivesi, Dick Sisto.

  1. Tropical Jazz Trio - On peut parler d'autre chose. (2023) https://www.youtube.com/watch?v=-Fdte6Txcvo&list=OLAK5uy_mlNVuKrb5P59...