dijous, 22 d’agost del 2024

Jazz Expresso a Sants3Ràdio 953 Final Temporada 23/24:Chris Potter, Tropical Jazz Trio, Or Bareket, Anders Widmark, Noé Clerc, Art Hirahara, Rich Perry, Leïla Olivesi, Dick Sisto.

 

1.
Tropical Jazz Trio - On peut parler d'autre chose. (2023)
https://www.youtube.com/watch?v=-Fdte6Txcvo&list=OLAK5uy_mlNVuKrb5P590hL97bCRpGRLgZvzCLec4

 




Alain Jean-Marie (piano), Patrice Caratini (contrabaix), Roger Raspail (percussions).

Després de dècades de trajectòria musical conjunta, Alain Jean-Marie, Patrice Caratini i Roger Raspail, tres grans noms de la música, han unit els seus talents per formar el Tropical Jazz Trio. Aquest grup parisenc ha presentat el seu nou disc, "On Peut Parler d’autre Chose (French Paradox)", gràcies a l'impuls del segell francès Paradox. El disc es destaca per la seva originalitat i la fusió de ritmes tropicals i jazzístics.


Dindé, Mambo influenciado (amb Maryll Abbas (accordéon))

Mateixa formació- Tropical Jazz Trio (Disc homònim) 2019

African Flower



2.
Or Bareket -  Sahar
https://orbareket.bandcamp.com/album/sahar

 




– c. 2021 Soil, Hiraeth, Sahar
Morgan Guerin (ts,EWI,org) Jeremy Corren (p,el-p) Or Bareket (b,comp) Savannah Harris (d,perc) Joel Ross (perc)


Nascut a Jerusalem i criat entre Buenos Aires i Tel-Aviv, Or Bareket es va establir a Brooklyn el 2011. D’ascendència marroquina, iraquiana, argentina i d'Europa de l'Est, Bareket és un dels baixistes més destacats de la seva generació, així com compositor i líder de banda.
Guanyador de la competició de jazz de la International Society of Bassists el 2011, Bareket destaca per la seva lírica, destresa rítmica i un enfocament centrat en el groove. La seva fascinació per la intersecció de diferents llengües i cultures es reflecteix en la seva pràctica musical i compositiva, on investiga espais entre i dins de llenguatges, tot recuperant i teixint les diferents influències de les seves arrels nord-africanes, iraquianes i llatinoamericanes amb el jazz afroamericà i la seva experiència musical.
Bareket ha treballat amb artistes com Joel Ross, Etienne Charles, Camila Meza i Ari Hoenig, i ha col·laborat amb figures com Joshua Redman, Chris Potter, Ben Wendel i molts altres. El seu quartet inclou talents com el saxofonista alt Godwin Louis, el pianista Jeremy Corren i la bateria Savannah Harris.
El tercer àlbum de Bareket, "Sahar", llançat el 2022 per Enja Records, demostra la seva energia compositiva i instrumental. Creat durant la emergencia sanitaria de 2020, aquest àlbum capta un moment de renovació per Bareket, amb la participació de talents com Morgan Guerin al saxo tenor i orgue, Jeremy Corren al piano i Savannah Harris a la bateria, i amb la producció del vibrafonista Joel Ross.
"Sahar" significa "un estat suspès en la infinitat, fora de l'experiència del pas del temps" o "just abans de l'alba", reflectint l'experiència de Bareket durant la seva creació en un moment de reflexió i repòs forçats per l’aïllament del confinament.
 

 

Hiraeth

3.
Chris Potter - Got The Keys To The Kingdom : Live At The Village Vanguard (2023)
https://chrispotterjazz.bandcamp.com/album/got-the-keys-to-the-kingdom-live-at-the-village-vanguard

 




Chris Potter, nascut el 1971 a Chicago, és un saxofonista de jazz reconegut mundialment, així com compositor i multi-instrumentista. Va guanyar notorietat com a sideman amb el trompetista Red Rodney i ha col·laborat amb grans noms del jazz com Paul Motian, Dave Holland i Dave Douglas, mantenint sempre una activa carrera en solitari.
L’àlbum de Chris Potter, "Got the Keys to the Kingdom", publicat el 2023 però enregistrat en directe al Village Vanguard el febrer de 2022, és una mostra del seu virtuosisme i de la seva capacitat per transmetre energia i emoció a través de la seva música. El disc destaca per la seva força i espontaneïtat, amb un repertori que inclou versions de cançons espirituals i folk, així com estàndards de jazz poc comuns. Temes com "Nozani Na", "Olha Maria" i "Got the Keys to the Kingdom" reflecteixen l'habilitat de Potter per reinterpretar melodies amb profunditat i frescor, mantenint la senzillesa i la cruesa dels originals.
El conjunt demostra una unitat i un esperit excepcional, amb la majestuosa sonoritat de Craig Taborn, l'arrelament terrenal de Scott Colley i el pols vibrant de Marcus Gilmore, tot fusionat amb el to distintiu i matisat de Potter.
Després de la pausa imposada per la emergència sanitaria, Potter ha tingut temps per perfeccionar la seva tècnica i composicions, el resultat és fantàstic.

Chris Potter (saxo ténor), Craig Taborn (piano), Scott Colley (contrabaix), Marcus Gilmore (bateria)

 

 

Olha Maria



4.
Anders Widmark - Carmen 2000



Anders Widmark, reconegut pianista de jazz suec i guanyador de dos premis Grammy suecs, és conegut per la seva capacitat d'improvisar i barrejar gèneres com el soul, blues, jazz i pop, ha col·laborat amb artistes de renom com Eddie Harris, Clark Terry i Salem al Fakir. Va ser pioner a Suècia als anys 90 en la fusió del jazz amb el hip-hop.
Un dels moments destacats de la seva carrera va ser l'àlbum "Carmen" del 2000, on va adaptar la famosa òpera de Bizet al llenguatge del jazz. Aquest projecte va ser molt ben rebut per la crítica i va portar Widmark a actuar en el Festival Internacional Cervantino a Mèxic, consolidant la seva reputació com a innovador en el món del jazz.
Bass – Anders Jonsson* (tracks: 12), Backa Hans Eriksson (tracks: 2, 3, 6, 8), Lars Danielsson (tracks: 1, 5, 7, 9, 10)
Congas, Marimba, Timpani – Jörgen Stenberg
Drums – Lennart Gruvstedt
Piano – Anders Widmark
 

Carmen’s Choice, Away you’d come with me, Habanera variations


5.
Noé Clerc - Secret Place (2021)
https://www.youtube.com/watch?v=fUcoD7AHxZo


 

Noé Clerc (accordéon), Clément Daldosso (contrabaix), Elie Martin-Charrière (bateria)

El trio format el 2018 amb l'acordionista Noé Clerc, el baixista Clément Daldosso i el bateria Elie Martin-Charrière ha guanyat concursos internacionals. Actuen regularment a França i a l'estranger
El seu primer àlbum "Secret Place", publicat amb el segell NoMadMusic, ofereix paisatges a vegades urbans, a vegades salvatges, parla d'encontres i ens convida a viatjar. És una combinació virtuosa de tres instruments amb una tímbrica particular i no gaire sovintejada en aquest format.


Premières pluies




6.

Art Hirahara  - Libations & Meditations
https://arthirahara.bandcamp.com/album/libations-meditations
                                                                                                                                                                                                         


                                                                                                                                               – c. 2014
El pianista nord-americà Art Hirahara presentava el seu àlbum de 2015, "Libations and Meditations", una obra que destaca per la seva riquesa melòdica i diversitat estilística.
En aquest treball, Hirahara lidera un trio de jazz amb Linda Oh al baix i John Davis a la bateria. Nascut el 1971 i format al Conservatori d'Oberlin, Hirahara ha desenvolupat un estil que fusiona elements del jazz tradicional amb influències d'avantguarda, música electrònica i sons ètnics.
"Libations and Meditations" es presenta com una exploració emocional que vol captivar als oients més exigents, consolidant Hirahara com una veu innovadora en l'escena jazzística actual.

Art Hirahara (p) Linda May Han Oh (b) John Davis (d)

Big Country, The Looking Glass

7.
Rich Perry - Everything Happens
https://www.youtube.com/watch?v=rsamkH5Phso&list=OLAK5uy_mC9MnvHRLBHgle6Rh7yNZc77JOpAOnfjs        
                  

 
                                                                                                                                                                                
– December, 2021
Rich Perry (ts,comp) Gary Versace (p) Jay Anderson (b) John Riley (d)

El saxofonista novaiorquès Rich Perry presentava "Everything Happens" (2022), un àlbum que fusiona composició i improvisació.
El disc inclou set peces originals de Perry i dues versions de clàssics, interpretades per un quartet consolidat amb Gary Versace (piano), Jay Anderson (baix) i John Riley (bateria).
Perry destaca pel seu procés creatiu col·laboratiu, especialment amb Versace, qui transforma les idees inicials del saxofonista en arranjaments complexos.
Amb gairebé quatre dècades d'experiència en l'escena jazzística de Nova York, Perry demostra la seva maduresa artística en aquest àlbum, oferint interpretacions càlides i apassionades..
 

 

Comes love


8.
Leïla Olivesi -Astral (2022)

Leïla Olivesi (piano), Baptiste Herbin (saxo alto), Adrien Sanchez (saxo ténor), Jean-Charles Richard (saxo baryton), Quentin Ghomari (trompeta, bugle), Manu Codjia (guitarra électrique), Yoni Zelnik (contrabaix), Donald Kontomanou (bateria)

Leïla Olivesi, pianista i compositora franco-mauritana-corsa, s'ha consolidat com una figura prominent en l'escena jazzística francesa. Guanyadora del prestigiós Premi Django Reinhardt 2022, Olivesi ha demostrat una versatilitat i talent excepcionals al llarg de la seva carrera.Astral

Llicenciada en filosofia i musicologia per la Sorbona. Llicenciada en piano jazz, formació musical, escriptura i orquestració al conservatori. Leïla Olivesi s'ha establert com una veu personal a l’àmbit del jazz francès, combinant una profunda comprensió de la tradició jazzística amb una visió innovadora i multicultural, reflectida brillantment en el seu aclamat àlbum "Astral".

Astral


9.
Dick Sisto - Falling in Love With Love (2023)
                                                                                                                                                                          


                                                                                                                                                                             
Dick Sisto (vibraphone), Fred Hersch (piano), Drew Gress (contrabaix), Tom Rainey (bateria)

Enregistrat 1994 . Publicat com a ‘American love songs’. Reeditat 2023 com a Falling in Love With Love.

Dick Sisto, vibràfonista i compositor nord-americà, ha desenvolupat una carrera destacada en el món del jazz que abasta dècades.
Sisto va començar a estudiar vibràfon en la seva infància amb José Bethancourt de l'Orquestra Simfònica de Chicago. Va assistir a la Universitat del Nord de Texas i Northwestern, on va coincidir amb músics com David Sanborn.
Al llarg de la seva carrera, Sisto ha col·laborat amb nombrosos artistes de renom, incloent Milt Hinton, Fred Hersch i Joe Morello. Ha actuat en festivals de jazz importants i ha realitzat gires pel Regne Unit.
Disto és autor del popular "Jazz Vibraphone Book" i ha impartit classes magistrals en universitats.
Com a presentador de programes de ràdio pública, Sisto ha entrevistat i actuat amb molts músics destacats. Ha enregistrat àlbums com a líder i com a sideman.
 

 

Moment's Notice




Jazz Expresso a Sants3Ràdio 953 Final Temporada 23/24:Chris Potter, Tropical Jazz Trio, Or Bareket, Anders Widmark, Noé Clerc, Art Hirahara, Rich Perry, Leïla Olivesi, Dick Sisto.

  1. Tropical Jazz Trio - On peut parler d'autre chose. (2023) https://www.youtube.com/watch?v=-Fdte6Txcvo&list=OLAK5uy_mlNVuKrb5P59...