diumenge, 19 de febrer del 2023

Jazz Expresso a Sants 3 Ràdio(17-02-23)822:Victor Antón, Jerónimo Martín.


 

Victor Antón Group - Centennial Light 2022 ERRABAL JAZZ

 

Víctor Antón: guitarra i composicions ; Juan Sebastián Vázquez: piano ; Javier Moreno: contrabaix

Naima Acuña: batería

 

 

La Centennial Light és la bombeta més duradora del món, que llueix des de 1901 i gairebé mai s'apaga. Es troba a 4550 East Avenue, Livermore, Califòrnia, s’encarrega del seu manteniment el Departament de Bombers de la localitat. A causa de la seva longevitat, la bombeta ha estat distingida per The Guinness Book of World Records, entre d’altres reconeixements. 

 

Diu Victor Antón: 

“Aquest disc  és un recull de temes compostos durant els últims dos anys que pretén posar en valor la idea de l'art com un procés creatiu inesgotable que genera diferents lectures i sensacions. Crec en la música que té vocació de perdurar en el temps i no de ser un producte d'usar i tirar. Per això, compondre i gravar un disc sempre és un projecte que s'ha de fer amb carinyo i paciència. Potser després d'un temps aquest disc continuï suggerint emocions en l'oient, igual que la bombeta centenària continua lluint encara.

El projecte, que lidero des del 2012, neix del meu desig per compondre música original des d'una perspectiva del jazz contemporani i la improvisació. Amb diferents formacions, sempre comptant amb grans músics propers, segueixo desenvolupant la meva faceta com a compositor i solista, buscant elements que permetin desenvolupar la comunicació entre els músics i construir un univers propi on convisquin la composició formal i l'espontaneïtat de l'estètica del jazz.”

 

La carrera de Victor Antón, guitarrista samorà,  ha avançat al llarg del temps a través de nombroses col·laboracions en una gran varietat d'estils musicals. Des de la música tradicional i la seva fusió amb el jazz en el projecte MEI (Ethnic Music Improvisation), passant per blues i R&B o incursions en la música comercial. Ha col·laborat  amb artistes com Raynald Colom, Ariel Brínguez o Guillermo McGill.

Victor Antón Group firma aquest Centennial Light, enregistrat als estudis Camaleón de Madrid per Frank Lozano, barrejat pel mateix Víctor Antón. Un treball fruit de les composicions signades per Antón al llarg dels dos últims anys i per al qual ha comptat amb la col·laboració de grans músics de l'escena. El pianísta Juan Sebastián Vázquez, el contrabaixista Javier Moreno i la baterista Naíma Acuña.

 

BLM, Peach#2, Bests things in Life

 


Víctor Antón - Standards Session 2022

Víctor Antón: guitarra ; Pablo Gutiérrez Calvo: piano ; Francisco López «Loque»: contrabajo ; Daniel García Bruno: batería.

Standards Session ens arriba de la mà d'una banda liderada pel guitarrista samorà  Victor Antón. Al costat d'ell trobem el pianista Pablo Gutiérrez Calvo. Completen el quartet l'actiu bateria madrileny Daniel García Bruno i el contrabaix de Francisco López "Loque".

Per un músic, la dificultat més gran d’enfrontar-se al standards és fer-nos veure un tema clàssic des d’un punt de vista nou i personal.   

Víctor Antón és músic, docent i investigador, Víctor estima especialment els standards, aquelles cançons de la música popular americana compostes per al teatre musical de Broadway, que han transcendit el gènere per la seva insuperable bellesa. Sempre fresques en milers de reinterpretacions al llarg de dècades. Això pretenen aquests quatre músics , una aproximació als clàssics feta des del respecte i el carinyo.

 

Alone Together, Don’t Blame Me , Stablemates (Benny Golson)  

 


Jerónimo Martín - Tokian 2022

 

Nou disc del pianista bilbaí Jerónimo Martín, després de projectes d'improvisació lliure amb incursions de piano solista ("Capturas", 2015 i "Concerts de Durango", 2020) i l'estrena de la seva composició "Versos libres", per a  piano improvisat  estrenada el 2021 amb l'Orquestra Municipal de Bilbao. La música presentada a "Tokian" segueix un procés similar als seus anteriors treballs publicats per Errabal Jazz ("Piedraescrita", 2006 i "Quinoa", 2012). L'autor ens ofereix una síntesi personal de diferents gèneres: jazz i altres músiques improvisades, música clàssica i música popular de diferents procedències.

El format triat per a la realització d' aquest projecte, produït pel mateix Jerónimo Martín, i amb el suport del Departament de Cultura del Govern Basc, inclou una plantilla d' un total de 30 músics. La base és el sextet, més l'Arteus Orquestra, composta en aquesta ocasió per 23 músics, i el director Iker Sánchez al capdavant de la mateixa.

La secció rítmica del sextet està formada per Jerónimo Martín al piano, l'asturià Alejandro San Pelayo al contrabaix, més el jove alavès Aitor Bravo a la bateria. En els vents, tenim el cubà Jorge Vistel a la trompeta, al viscaí Rubén González al saxo tenor i flauta, i al vitorià Gonzalo Fernández de Larrinoa al trombó.

El disc l'integren set composicions originals escrites i arranjades per l'autor. Es tracta en la seva majoria de peces de llarga durada.

 

Obertura nº 2, Clave, Of momentum


Jazz Expresso a Sants3Ràdio 926: The Dam Jawn Feat. Dick Oatts,Morten Schantz Trio,tRAÇ,Chocho Cannelle.

  1. The Dam Jawn Feat. Dick Oatts – Master St. 2023 https://open.spotify.com/intl-es/album/3kxUnjjRa5Jjr0G4C06Pqp?si=ME3z_lrJRvOYOaXC...