diumenge, 19 de novembre del 2023

Jazz Expresso a Sants3Ràdio(17-11-23)888:Marco Mezquida, Erik Truffaz, Arturo O'Farrill,The Heavy Hitters,Hank Mobley.


 

1.

Marco Mezquida, Masa Kamaguchi, Ramón Prats -  Tornado 2023

El pianista i compositor Marco Mezquida, ens presenta el seu darrer àlbum , aquest "Tornado", amb la participació del contrabaixista Masa Kamaguchi i el bateria Ramón Prats. El disc, ple de contrastos, mostra la diversitat d'aquests tres músics expressius i potents, alternant entre moments emocionals intensos i uns altres clarament d'introspecció.

Desprès d’escoltar el disc, m’ha quedat la impressió que el compositor ens presenta una mena de fotografia , o de quadre, en tot cas una imatge d’un moment, d’aquest moment. Una imatge de diversos sentiments, records, impressions, desitjos i esperances que son la matèria de la que està fet el tornado que forma la vida de cadascú de nosaltres, em refereixo, és clar als essers humans.

Marco Mezquida, un tornado en forma d’una combinació única de virtuosisme, sensibilitat i originalitat, no ha de demostrar rés a aquestes alçades. Amb aquest disc ens planteja el joc de jugar a la vida, i comença el joc amb una declaració d’intencions , en forma de preludi per que no ens equivoquem amb el que som a punt d’escoltar. Records familiars, tornados i Menorca, Fellini i el Japó, el pare japonès i l’adéu a l’avia. Gospell, blues, arpègis vertiginosos i vents huracanats. Tot té cabuda a aquest “Tornado”.

Mezquida destaca la força i la creativitat musical dels seus companys, descrivint Kamaguchi com a "únic, melòdic, expressiu i apassionat" i a Prats com a "bateria amb una paleta de recursos i una imaginació musical infinita". El pianista explica que el disc és un viatge musical intens, passional i lliure, amb una interacció entre tempestes musicals i moments de calma que potencien l'expressió i la introspecció.

No descobrim rés de nou quan constatem la brillant trajectòria de Mezquida al món del jazz espanyol, Mezquida és reconegut per la seva versatilitat i habilitat com a improvisador i compositor. A "Tornado", la música d’aquest trio reflecteix una energia que es manifesta tant en passatges suaus i delicats com en explosius moments creatius.

Fellini, Self  Portrait, Taifu (Japanese Typhoon)


2.

Erik Truffaz - Rollin' (2023)

Erik Truffaz (trompeta); Marcelo Giuliani (bajo); Raphaël Chassin (percusión); Alexis Anérile (teclados); Mathis Pascaud (Guitarra); Camélia Jordana (voz); Sandrine Bonnaire (voz)

 

El trompetista suís Erik Truffaz presenta "Rollin’", un nou àlbum després de tres anys de silenci, que s'inclou en un projecte més ampli relacionat amb la música de cinema i pel cinema. Aquesta col·laboració va començar el 2020 quan Truffaz va ser convidat a compondre la música per a un documental, i més tard el seu quartet va oferir un concert amb temes de cinema francès. Aquesta experiència va portar a la creació de dos àlbums amb temes cinematogràfics seleccionats, que no necessàriament són francesos.

"Rollin'" inclou peces com "La Strada" de Nino Rota, "Ascensor para el cadalso" de Miles Davis i "Le Casse" d'Ennio Morricone, entre altres. Destaca la inclusió de dues peces vocals, amb interpretacions de Camelia Jordana i Sandrine Bonnaire. Està prevista una segona part d'aquest projecte, titulada "Clap".

Erik Truffaz, influenciat per Miles Davis i Nils Petter Molvær, ofereix una perspectiva moderna i minimalista de les bandes sonores clàssiques de cinema, fusionant jazz i cinematografia amb habilitat i elegància.

Ascenseur pour l'échafaud, Route de Nuit


3.

Arturo O'Farrill - Legacies 2023
Arturo O'Farrill (Piano) , Liany Mateo (contrabaix), Zachary O’farrill (Batterie)

Arturo O'Farrill, reconegut compositor, arranjador i director de banda amb 8 premis GRAMMY, torna a la seva primera passió, el piano, amb el seu nou àlbum "Legacies" de Blue Note. Aquest àlbum, publicat aquest 2023, posa l'èmfasi en les seves habilitats pianístiques amb un conjunt de 9 temes que inclouen interpretacions en solitari al piano i actuacions en trio, amb O'Farrill acompanyat del seu fill, el bateria Zack O'Farrill, i la baixista Liany Mateo. El repertori de "Legacies" inclou peces de Herbie Hancock ("Dolphin Dance"), Bud Powell ("Un Poco Loco"), Thelonious Monk ("Well, You Needn’t"), Carla Bley ("Utviklingssang"), el seu pare Chico O'Farrill ("Pure Emotion") i el compositor porto-riqueny Pedro Flores ("Obsession"). Aquest àlbum segueix al debut de Blue Note de O'Farrill el 2021, "...dreaming in lions...", un àlbum que presentava dues suites de diversos moviments compostes per O'Farrill i interpretades per l'assemblea de 10 músics The Afro Latin Jazz Ensemble.

 

Obsession, Darn that dream, Un poco loco


4.

The Heavy Hitters  - The Heavy Hitters 2023

https://theheavyhitters.bandcamp.com/album/the-heavy-hitters

 

Jeremy Pelt (tp) Vincent Herring (as) Eric Alexander (ts) Rale Micic (g-1) Mike LeDonne (p) Peter Washington (b) Kenny Washington (d)

– Englewood Cliffs, NJ, May 8 & 9, 2022

 

"The Heavy Hitters" és un sextet de jazz de Nova York que ha enregistrat aquest àlbum homónim als llegendaris estudis Rudy Van Gelder. Aquest àlbum presenta nou pistes escrites pel pianista Mike LeDonne i el saxofonista tenor Eric Alexander.

El productor executiu Cory Weeds descriu aquest àlbum com una obra mestra musical i un somni fet realitat. Els músics convidats són alguns dels millors intèrprets de Nova York.

El projecte va sorgir de la idea d'enregistar música per a un documental i es va desenvolupar en un àlbum que vol ser segons els seus autors , una celebració del jazz autèntic i emocionant. L'àlbum inclou peces que fan homenatge als grans mestres del jazz com Freddie Hubbard i Horace Silver.

 

Big Richard


 

5.

Hank Mobley Hi Voltage

 

Van Gelder Studios, Englewood Cliffs, New Jersey (09 d'octubre de 1967).

 

Personnel: Hank Mobley (tenor saxophone); Jackie McLean (alto saxophone); Blue Mitchell (trumpet); John Hicks (piano); Bob Cranshaw (double bass); Billy Higgins (drums).

 

 

 

Advance Notice

R1337


 


Jazz Expresso a Sants3Ràdio 926: The Dam Jawn Feat. Dick Oatts,Morten Schantz Trio,tRAÇ,Chocho Cannelle.

  1. The Dam Jawn Feat. Dick Oatts – Master St. 2023 https://open.spotify.com/intl-es/album/3kxUnjjRa5Jjr0G4C06Pqp?si=ME3z_lrJRvOYOaXC...