dimecres, 22 de novembre del 2023

Jazz Expresso a Sants3Ràdio 889: Paradis improvisé.


 

Quatorze pianistes de talent demostrat han enregistrat 14 àlbums inèdits en solitari en un apartament de la rue Paradis de Marsella, entre abril de 2021 i octubre de 2022. Aquest projecte musical és una trobada entre estils i generacions que ofereix una nova perspectiva sobre mig segle de jazz de piano. Cada pianista va tenir l'oportunitat de tocar el piano Steinway B que posseeix l'amfitriona, Hélène Dumez al seu apartament.

Els pianistes que participen a aquest projecte inclouen Pierre de Bethmann, Leonardo Montana, Laurent Coulondre, Baptiste Trotignon, Yessaï Karapetien, Jean-Pierre Como, Simon Chivallon, Bojan Z, Yonathan Avishai, Alain Jean-Marie, Thierry Maillard, Carl-Henri Morisset, Grégory Privat i Eric Legnini. Cada àlbum es va enregistrar donant als músics una llibertat total tocant el piano de l'amfitriona, i els resultats són obres d'art úniques i íntimes.

Aquest projecte ha donat lloc a un nou segell discogràfic anomenat "Paradis Improvisé". Els àlbums es van començar a publicar de dos en dos, cada dos mesos a partir del 21 d'octubre de 2022 i es compil·laran en dos caixes de set discs cadascuna, disponibles a partir de desembre de 2023. Aquesta iniciativa musical és una celebració de la diversitat i creativitat del jazz actual i de la fraternitat entre els músics que han compartit moments únics de música i amistat.

https://youtu.be/6ZhSbCpawOs?si=FbuTcEWSF6vSZTXk



1.

Yessaï Karapetian - Ker u Sus (2023)

Yessai Karapetian (piano)

Aquest és el primer disc de piano solo de Karapetian. Segons s’explica a les notes del disc, les diverses peces reunides en el seu àlbum "Ker u Sus", amb els seus sabors armenis, semblen compondre globalment una peça musical coherent. Aquest enregistrament en solitari reflecteix profundament la personalitat de l'artista.

Yessaï Karapetian resumeix la seva aproximació dient: "Que l'espai sigui el solista i el solista sigui l'espai." Això captura perfectament la naturalesa autèntica i emocional de la seva música en solitari.

Etty


2.

Jean-Pierre Como - Com ô Paradis

Jean-Pierre Como (piano)

Jean-Pierre Como ha construït la seva carrera a partir de projectes molt variats. Com a gran melodista, la seva música està inspirada en la seva sensibilitat la qual cosa és molt perceptible en el seu nou trio amb els excepcionals músics danesos Niclas Campagnol i Thomas Fonnesbaek.

Amb "Com 'ô' Paradis," enregistrat en solitari, ha volgut emocionar amb brillantor, delicadesa i intensitat només a través del piano i el seu so. 

Parfum nocturne

 


3.

Baptiste Trotignon -  Body And Soul  2022

Baptiste Trotignon (piano)

 

Segons les notes del disc, Baptiste Trotignon, pianista, no és nou en l'àmbit de la música en solitari. Amb 48 anys i una sòlida carrera com a líder discogràfic, mostra una gran determinació. Compon i escriu, abraçant les seves arrels culturals i explorant recents influències europees clàssiques i contemporànies. No obstant això, quan té l'oportunitat d'enregistrar en solitari per Paradis Improvisé, la total llibertat que se li ofereix el condueix sense dubte cap a una elecció sincera del cor: deu estàndards tan profundament arrelats que es perceben a través de la sinceritat de la seva ànima de pianista de jazz. Deu petites joies.

 

Chega de saudade, There Will be Another You

 

 


4.

Leonardo Montana -  A Flor da Pele (2022)

Leonardo Montana (piano)

Leonardo Montana reflecteix en la seva música la riquesa de les seves arrels diverses que abasten gairebé tota Amèrica del Sud i Europa. Amb les seves excepcionals habilitats com a instrumentista i compositor, ha contribuït a nombrosos projectes de jazz contemporani. Aquest àlbum, enregistrat a juliol de 2021, presenta una col·laboració especial amb el Guitarrista brasiler-parisenc Nelson Veras en dues pistes.

Les peces triades per a aquest àlbum, ja siguin composicions originals, improvisacions o versions, s’inspiren principalment en el Brasil. Aquest és el seu primer àlbum com a líder, i ha generat una gran expectació. El seu treball musical fusiona influències de diferents cultures i ofereix una mirada única sobre les arrels i la diversitat musical d'Amèrica del Sud i Europa.

Esto no es una elegia (Silvio Rodriguez)

 


5.

Pierre de Bethmann - Chaud-Froid 2022

 

Pierre de Bethmann (piano), Cynthia Abraham (voix)

Pierre de Bethmann és un músic parisenc que ha estat ja sigui líder o co-líder en gairebé vint àlbums publicats. La seva carrera es caracteritza per la seva diversitat en termes de composició i formats musicals, així com per la seva interpretació personal de standards provinents de diverses tradicions musicals. En aquest àlbum, enregistrat a gener de 2022, compta amb la col·laboració de la cantant Cynthia Abraham a tres dels temes. La música de Bethmann reflecteix una fusió de diferents influències i una profunda exploració personal dels estàndards musicals, i aquest àlbum és una mostra més del seu eclèctic treball artístic.

 

Knab (amb Cynthia Abraham) , Pardi

 


6.

Alain Jean-Marie  - Créole promenade (2023) 

Alain Jean-Marie (Piano)

Paradis Improvisé.

 

Alain Jean-Marie, un apassionat de la melodia, és caracteritza per la seva delicadesa, l'elegància, la senzillesa, la imaginació i l'originalitat. La seva música evoca una viatge meravellos per illes exòtiques . "Creole Promenade" és una petita obra mestra musical d'un gran pianista de jazz que, durant més de mig segle, ha deixat empremta a la història de la música a les illes i als continents. 

 

Dos gardenias (Isolina Carrillo), Haïti (Alain Jean-Marie ), Tú, mi delirio (Cesar Portillo de la Luz)


7.

Thierry Maillard - Asgard (2023)

Thierry Maillard (piano)

Thierry Maillard, pianista i compositor, va estudiar a l'Escola Normal de Música de París i es va formar en piano, acordió, harmonia i contrapunt. Inicialment, va ser un músic clàssic, però va descobrir el jazz al final dels seus estudis i va fusionar elements clàssics, jazz i música del món en la seva música.

Ha enregistrat 15 àlbums com a líder i ha col·laborat amb noms importants del jazz.

Un dels seus projectes més destacats va ser l'àlbum "The Alchemist," enregistrat amb una orquestra de cambra i músics de l’anomenada world music. Va ser aclamat per la crítica i va impulsar la seva carrera. Després de moltes altres col·laboracions i projectes, va crear l'ensemble Chaméléon, amb una majoria de músiques, amb l'objectiu de donar-los un lloc destacat en un món predominantment masculí.

A més, ha explorat l'ús d'instruments analògics com els sintetitzadors Moog al "Moog Project," una banda que ret homenatge als artistes que van utilitzar sintetitzadors analògics als anys 70 i 80, com SUPERTRAMP i altres influències del jazz i la fusió d'aquella època. Amb una carrera de més de 30 anys com a pianista i compositor, Thierry Maillard continua innovant i explorant nous reptes creatius.

Les feuilles mortes, Someday my prince will come


8.

Carl-Henri Morisset -Individual Dispersion (2023) Carl-Henri Morisset (piano)

Carl-Henri Morisset és un músic francès nascut el 1993 a Seine-et-Marne. Va començar a tocar el piano als vuit anys i va completar la seva formació musical professional al 2011. L'any següent, va ser acceptat al Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de París, on va obtenir la seva llicenciatura el 2014. Durant aquest temps, va estudiar amb destacats músics com Riccardo Del Fra, Pierre de Bethmann, Hervé Sellin, Glenn Ferris i Dré Pallemaerts.

Des del 2014, Morisset ha format part del quintet de Riccardo Del Fra i ha col·laborat amb altres grans noms del jazz com Archie Shepp i la seva Attica Blues Big Band. També ha format part del quartet Há amb altres músics destacats. A més, ha treballat amb noms com Ricky Ford, Steve McCraven, Reggie Washington, Daniel Humair, Eddie Gomez i molts altres. La seva versatilitat es reflecteix en la seva col·laboració en àlbums de diferents artistes destacats del jazz.

Child Time, Fenomen Tabou


Jazz Expresso a Sants3Ràdio 926: The Dam Jawn Feat. Dick Oatts,Morten Schantz Trio,tRAÇ,Chocho Cannelle.

  1. The Dam Jawn Feat. Dick Oatts – Master St. 2023 https://open.spotify.com/intl-es/album/3kxUnjjRa5Jjr0G4C06Pqp?si=ME3z_lrJRvOYOaXC...