dijous, 22 d’agost del 2024

Jazz Expresso a Sants3Ràdio 953 Final Temporada 23/24:Chris Potter, Tropical Jazz Trio, Or Bareket, Anders Widmark, Noé Clerc, Art Hirahara, Rich Perry, Leïla Olivesi, Dick Sisto.

 

1.
Tropical Jazz Trio - On peut parler d'autre chose. (2023)
https://www.youtube.com/watch?v=-Fdte6Txcvo&list=OLAK5uy_mlNVuKrb5P590hL97bCRpGRLgZvzCLec4

 




Alain Jean-Marie (piano), Patrice Caratini (contrabaix), Roger Raspail (percussions).

Després de dècades de trajectòria musical conjunta, Alain Jean-Marie, Patrice Caratini i Roger Raspail, tres grans noms de la música, han unit els seus talents per formar el Tropical Jazz Trio. Aquest grup parisenc ha presentat el seu nou disc, "On Peut Parler d’autre Chose (French Paradox)", gràcies a l'impuls del segell francès Paradox. El disc es destaca per la seva originalitat i la fusió de ritmes tropicals i jazzístics.


Dindé, Mambo influenciado (amb Maryll Abbas (accordéon))

Mateixa formació- Tropical Jazz Trio (Disc homònim) 2019

African Flower



2.
Or Bareket -  Sahar
https://orbareket.bandcamp.com/album/sahar

 




– c. 2021 Soil, Hiraeth, Sahar
Morgan Guerin (ts,EWI,org) Jeremy Corren (p,el-p) Or Bareket (b,comp) Savannah Harris (d,perc) Joel Ross (perc)


Nascut a Jerusalem i criat entre Buenos Aires i Tel-Aviv, Or Bareket es va establir a Brooklyn el 2011. D’ascendència marroquina, iraquiana, argentina i d'Europa de l'Est, Bareket és un dels baixistes més destacats de la seva generació, així com compositor i líder de banda.
Guanyador de la competició de jazz de la International Society of Bassists el 2011, Bareket destaca per la seva lírica, destresa rítmica i un enfocament centrat en el groove. La seva fascinació per la intersecció de diferents llengües i cultures es reflecteix en la seva pràctica musical i compositiva, on investiga espais entre i dins de llenguatges, tot recuperant i teixint les diferents influències de les seves arrels nord-africanes, iraquianes i llatinoamericanes amb el jazz afroamericà i la seva experiència musical.
Bareket ha treballat amb artistes com Joel Ross, Etienne Charles, Camila Meza i Ari Hoenig, i ha col·laborat amb figures com Joshua Redman, Chris Potter, Ben Wendel i molts altres. El seu quartet inclou talents com el saxofonista alt Godwin Louis, el pianista Jeremy Corren i la bateria Savannah Harris.
El tercer àlbum de Bareket, "Sahar", llançat el 2022 per Enja Records, demostra la seva energia compositiva i instrumental. Creat durant la emergencia sanitaria de 2020, aquest àlbum capta un moment de renovació per Bareket, amb la participació de talents com Morgan Guerin al saxo tenor i orgue, Jeremy Corren al piano i Savannah Harris a la bateria, i amb la producció del vibrafonista Joel Ross.
"Sahar" significa "un estat suspès en la infinitat, fora de l'experiència del pas del temps" o "just abans de l'alba", reflectint l'experiència de Bareket durant la seva creació en un moment de reflexió i repòs forçats per l’aïllament del confinament.
 

 

Hiraeth

3.
Chris Potter - Got The Keys To The Kingdom : Live At The Village Vanguard (2023)
https://chrispotterjazz.bandcamp.com/album/got-the-keys-to-the-kingdom-live-at-the-village-vanguard

 




Chris Potter, nascut el 1971 a Chicago, és un saxofonista de jazz reconegut mundialment, així com compositor i multi-instrumentista. Va guanyar notorietat com a sideman amb el trompetista Red Rodney i ha col·laborat amb grans noms del jazz com Paul Motian, Dave Holland i Dave Douglas, mantenint sempre una activa carrera en solitari.
L’àlbum de Chris Potter, "Got the Keys to the Kingdom", publicat el 2023 però enregistrat en directe al Village Vanguard el febrer de 2022, és una mostra del seu virtuosisme i de la seva capacitat per transmetre energia i emoció a través de la seva música. El disc destaca per la seva força i espontaneïtat, amb un repertori que inclou versions de cançons espirituals i folk, així com estàndards de jazz poc comuns. Temes com "Nozani Na", "Olha Maria" i "Got the Keys to the Kingdom" reflecteixen l'habilitat de Potter per reinterpretar melodies amb profunditat i frescor, mantenint la senzillesa i la cruesa dels originals.
El conjunt demostra una unitat i un esperit excepcional, amb la majestuosa sonoritat de Craig Taborn, l'arrelament terrenal de Scott Colley i el pols vibrant de Marcus Gilmore, tot fusionat amb el to distintiu i matisat de Potter.
Després de la pausa imposada per la emergència sanitaria, Potter ha tingut temps per perfeccionar la seva tècnica i composicions, el resultat és fantàstic.

Chris Potter (saxo ténor), Craig Taborn (piano), Scott Colley (contrabaix), Marcus Gilmore (bateria)

 

 

Olha Maria



4.
Anders Widmark - Carmen 2000



Anders Widmark, reconegut pianista de jazz suec i guanyador de dos premis Grammy suecs, és conegut per la seva capacitat d'improvisar i barrejar gèneres com el soul, blues, jazz i pop, ha col·laborat amb artistes de renom com Eddie Harris, Clark Terry i Salem al Fakir. Va ser pioner a Suècia als anys 90 en la fusió del jazz amb el hip-hop.
Un dels moments destacats de la seva carrera va ser l'àlbum "Carmen" del 2000, on va adaptar la famosa òpera de Bizet al llenguatge del jazz. Aquest projecte va ser molt ben rebut per la crítica i va portar Widmark a actuar en el Festival Internacional Cervantino a Mèxic, consolidant la seva reputació com a innovador en el món del jazz.
Bass – Anders Jonsson* (tracks: 12), Backa Hans Eriksson (tracks: 2, 3, 6, 8), Lars Danielsson (tracks: 1, 5, 7, 9, 10)
Congas, Marimba, Timpani – Jörgen Stenberg
Drums – Lennart Gruvstedt
Piano – Anders Widmark
 

Carmen’s Choice, Away you’d come with me, Habanera variations


5.
Noé Clerc - Secret Place (2021)
https://www.youtube.com/watch?v=fUcoD7AHxZo


 

Noé Clerc (accordéon), Clément Daldosso (contrabaix), Elie Martin-Charrière (bateria)

El trio format el 2018 amb l'acordionista Noé Clerc, el baixista Clément Daldosso i el bateria Elie Martin-Charrière ha guanyat concursos internacionals. Actuen regularment a França i a l'estranger
El seu primer àlbum "Secret Place", publicat amb el segell NoMadMusic, ofereix paisatges a vegades urbans, a vegades salvatges, parla d'encontres i ens convida a viatjar. És una combinació virtuosa de tres instruments amb una tímbrica particular i no gaire sovintejada en aquest format.


Premières pluies




6.

Art Hirahara  - Libations & Meditations
https://arthirahara.bandcamp.com/album/libations-meditations
                                                                                                                                                                                                         


                                                                                                                                               – c. 2014
El pianista nord-americà Art Hirahara presentava el seu àlbum de 2015, "Libations and Meditations", una obra que destaca per la seva riquesa melòdica i diversitat estilística.
En aquest treball, Hirahara lidera un trio de jazz amb Linda Oh al baix i John Davis a la bateria. Nascut el 1971 i format al Conservatori d'Oberlin, Hirahara ha desenvolupat un estil que fusiona elements del jazz tradicional amb influències d'avantguarda, música electrònica i sons ètnics.
"Libations and Meditations" es presenta com una exploració emocional que vol captivar als oients més exigents, consolidant Hirahara com una veu innovadora en l'escena jazzística actual.

Art Hirahara (p) Linda May Han Oh (b) John Davis (d)

Big Country, The Looking Glass

7.
Rich Perry - Everything Happens
https://www.youtube.com/watch?v=rsamkH5Phso&list=OLAK5uy_mC9MnvHRLBHgle6Rh7yNZc77JOpAOnfjs        
                  

 
                                                                                                                                                                                
– December, 2021
Rich Perry (ts,comp) Gary Versace (p) Jay Anderson (b) John Riley (d)

El saxofonista novaiorquès Rich Perry presentava "Everything Happens" (2022), un àlbum que fusiona composició i improvisació.
El disc inclou set peces originals de Perry i dues versions de clàssics, interpretades per un quartet consolidat amb Gary Versace (piano), Jay Anderson (baix) i John Riley (bateria).
Perry destaca pel seu procés creatiu col·laboratiu, especialment amb Versace, qui transforma les idees inicials del saxofonista en arranjaments complexos.
Amb gairebé quatre dècades d'experiència en l'escena jazzística de Nova York, Perry demostra la seva maduresa artística en aquest àlbum, oferint interpretacions càlides i apassionades..
 

 

Comes love


8.
Leïla Olivesi -Astral (2022)

Leïla Olivesi (piano), Baptiste Herbin (saxo alto), Adrien Sanchez (saxo ténor), Jean-Charles Richard (saxo baryton), Quentin Ghomari (trompeta, bugle), Manu Codjia (guitarra électrique), Yoni Zelnik (contrabaix), Donald Kontomanou (bateria)

Leïla Olivesi, pianista i compositora franco-mauritana-corsa, s'ha consolidat com una figura prominent en l'escena jazzística francesa. Guanyadora del prestigiós Premi Django Reinhardt 2022, Olivesi ha demostrat una versatilitat i talent excepcionals al llarg de la seva carrera.Astral

Llicenciada en filosofia i musicologia per la Sorbona. Llicenciada en piano jazz, formació musical, escriptura i orquestració al conservatori. Leïla Olivesi s'ha establert com una veu personal a l’àmbit del jazz francès, combinant una profunda comprensió de la tradició jazzística amb una visió innovadora i multicultural, reflectida brillantment en el seu aclamat àlbum "Astral".

Astral


9.
Dick Sisto - Falling in Love With Love (2023)
                                                                                                                                                                          


                                                                                                                                                                             
Dick Sisto (vibraphone), Fred Hersch (piano), Drew Gress (contrabaix), Tom Rainey (bateria)

Enregistrat 1994 . Publicat com a ‘American love songs’. Reeditat 2023 com a Falling in Love With Love.

Dick Sisto, vibràfonista i compositor nord-americà, ha desenvolupat una carrera destacada en el món del jazz que abasta dècades.
Sisto va començar a estudiar vibràfon en la seva infància amb José Bethancourt de l'Orquestra Simfònica de Chicago. Va assistir a la Universitat del Nord de Texas i Northwestern, on va coincidir amb músics com David Sanborn.
Al llarg de la seva carrera, Sisto ha col·laborat amb nombrosos artistes de renom, incloent Milt Hinton, Fred Hersch i Joe Morello. Ha actuat en festivals de jazz importants i ha realitzat gires pel Regne Unit.
Disto és autor del popular "Jazz Vibraphone Book" i ha impartit classes magistrals en universitats.
Com a presentador de programes de ràdio pública, Sisto ha entrevistat i actuat amb molts músics destacats. Ha enregistrat àlbums com a líder i com a sideman.
 

 

Moment's Notice




diumenge, 18 d’agost del 2024

Jazz Expresso a Sants3Ràdio 952 : Denny Zeitlin,Julieta Eugenio,Matteo Prefumo.

 

1.
Denny Zeitlin - Panoply 2024
https://dennyzeitlin.bandcamp.com/album/panoply

 


 
 
El cas de Zeitlin és molt curiós : Des del 1968,  ha estat professor de psiquiatria clínica  a la Universitat de Califòrnia, San Francisco. A més, té una consulta privada a San Francisco. Va tenir una mentorització de 30 anys amb el psicoanalista Joseph Weiss, fundador de la Control Mastery Theory. Zeitlin ha combinat les seves dues disciplines en conferències i tallers titulats "Unlocking the Creative Impulse: The Psychology of Improvisation".
Zeitlin afirma que seria un error pensar que la psiquiatria només serveix per donar suport a la seva passió per la música, ja que té una passió per ambdues disciplines. "En cada camp, la comunicació és fonamental. Cal una profunditat d'empatia que permeti realment habitar el món de l'altre. Es tracta d'un viatge col·laboratiu en ambdós escenaris."
 
Les últimes dècades han vist al llegendari pianista i compositor Denny Zeitlin enfocar-se en diverses vies per a les seves aventures musicals: tocant sol, amb el seu trio o en el duo acústic-electrònic amb George Marsh. Ara, Zeitlin presenta una col·lecció variada anomenada "Panoply", que mostra la seva amplitud i versatilitat.
Zeitlin va descobrir el jazz a l'adolescència a Chicago i va començar la seva carrera discogràfica als anys 60 mentre estudiava medicina a Johns Hopkins. Amb una sèrie d'àlbums innovadors amb trios per a Columbia Records, es va destacar com un pianista i compositor respectat. Des de llavors, ha evolucionat integrant múltiples gèneres i sons acústics i electrònics.
En "Panoply", Zeitlin recull actuacions inèdites de l'última dècada que mostren el seu domini en la improvisació, independentment del gènere o mitjà. L'àlbum combina peces de piano sol, enregistraments en trio i duets amb Marsh.
Les peces de piano sol provenen d'una gravació del 2012 a la Piedmont Piano Company d'Oakland, mentre que les gravacions en trio es van capturar en viu al Mezzrow Jazz Club de Nova York el 2019. Les peces en duo amb Marsh es van enregistrar a l'estudi de Zeitlin, Double Helix Studio, entre 2013 i 2023.
L'àlbum s'obre amb una interpretació del trio de "I Was Doing All Right" de George Gershwin, on Zeitlin mostra el seu toc matisat i les seves habilitats sofisticades d'improvisació. Els duets amb Marsh, com "Excursion" i "Ambush", demostren la capacitat de Zeitlin per fusionar tècniques acústiques i electròniques. En peces solistes com "Only One" de Bill Lee i "Cherokee" de Ray Noble, Zeitlin mostra una bellesa lírica en cada nota.
Les interpretacions en trio de "Weirdo" de Miles Davis, "I Should Care" de Stordahl i Weston, i "Johnny Come Lately" de Billy Strayhorn destaquen per la seva dinàmica i interacció entre els músics. Aquestes peces mostren el foc i l'aventura del trio, amb Zeitlin liderant amb el seu esperit innovador.
 
 
I Was Doing All Right (George Gershwin)
Denny Zeitlin - piano
Buster Williams - bass
Matt Wilson - drums
 
Limburger Pie and Beeswax Crust (Zeitlin)
Denny Zeitlin - piano

2.
Julieta Eugenio - Stay 2024
https://www.youtube.com/watch?v=D4faNWCqH9Q&list=OLAK5uy_nnacQDW3DFkEGXNMOvgOKO6dY0sMBpCuo

 
https://julietaeugenio.bandcamp.com/album/stay

 


 

 
La saxofonista Julieta Eugenio, originària d'Argentina i ara resident a Nova York, presenta "Stay", el seu nou àlbum com a líder, en què explora les profunditats del jazz en un format de trio íntim. Amb els seus companys Matt Dwonszyk al baix i Jonathan Barber a la bateria, Eugenio guia l'auditori a través de quatre "respiracions" (breaths) musicals, moments breus i íntims que reflecteixen la seva exploració personal i espiritual. El teclista Leo Genovese esdevé un convidat especial en dues de les peces, aportant el seu toc distintiu al Fender Rhodes.
El conjunt de l'àlbum està estructurat al voltant del primer poema que Eugenio va escriure en anglès, oferint una visió del seu món interior i les seves reflexions sobre l'univers.
La trajectòria de Julieta Eugenio ha estat aclamada, guanyant el DCJazzPrix el 2022 i sent nominada per diversos premis, incloent els Jazz Music Awards i els GRAMMY Magazine. "Stay" representa una nova etapa en la carrera d'aquesta talentosa saxofonista, consolidant la seva posició com una de les veus emergents més destacades del jazz contemporani.
Julieta Eugenio (saxophone ténor), Matt Dwonszyk (contrebasse), Jonathan Barber (batterie)
 
Stay, Breath I , Breath II, Sophisticated Lady
 

3.
Matteo Prefumo - A New Beginning 2023
 
https://matteoprefumo.bandcamp.com/album/a-new-beginning

 


 
 
Matteo Prefumo, guitarrista i compositor nascut a Gènova el 8 d'abril de 1991, presenta un nou disc que reflecteix la seva apassionada dedicació al jazz i la seva incansable exploració musical.
Des de la seva infància, Prefumo va demostrar un amor profund per la guitarra, influït per grans noms com Pat Metheny i Jimi Hendrix. Als 15 anys, va començar a estudiar jazz amb Alessio Menconi i va tenir l'oportunitat de col·laborar amb destacats músics com Kurt Rosenwinkel, Antonio Sanchez i Peter Bernstein.
El seu talent va ser reconegut amb diversos premis, com el Tiberio Nicola Award i el Jimmy Woode Award, que han validat la seva habilitat com a guitarrista de jazz.
 
Matteo Prefumo - Guitar
Tony Tixier - Piano
Josh Ginsburg - Db. Bass
Francesco Ciniglio - Drums
 
A New Beginning



dimecres, 14 d’agost del 2024

Jazz Expresso a Sants3Ràdio 951 : Fred Hersch,Melissa Aldana,Mark Alban Lotz,Murat Öztürk


 

https://t.me/jazzexpresso

1.

Fred Hersch - Silent, Listening, 2024



Fred Hersch és una figura icònica dins del panorama del jazz, reconegut com a pianista, improvisador, compositor i educador . Amb una carrera de més de tres dècades, ha rebut elogis de Vanity Fair com "el pianista més innovador del jazz de l'última dècada" i del The New Yorker com "una llegenda viva". Amb més de 17 nominacions als Grammy i premis com el Doris Duke Artist, Hersch és una figura destacada en el món del jazz contemporani.

El seu darrer àlbum és aquest , "Silent, Listening", per al segell ECM.  Hersch, reconegut com un dels millors solistes de jazz, ens ofereix a aquest disc composicions originals amb estàndards del jazz.

El disc "Silent, Listening" , disc a piano solo, destaca per la seva atmosfera musical "nocturna", en la qual Hersch combina composicions originals amb improvisacions lliures.

 

Akrasia (Fred Hersch), Little Song (Fred Hersch), Winter of my descontent (Alec Wilder, Ben Berenberg)

2.

Melissa Aldana - Echoes of the Inner Prophet 2024

https://www.youtube.com/watch?v=ZxS8wrlqJow&list=OLAK5uy_mnGpc3udzzlfd45iV9ACxw5YkJmzjB6iE


Melissa Aldana, saxofonista xilena radicada a Nova York, nascuda al 1988 , presenta el seu setè àlbum com a líder i segon amb Blue Note Records, "Echoes of the Inner Prophet". En aquesta obra, Aldana reuneix el mateix equip que va contribuir a l'èxit de "12 Stars" (Blue Note, 2022): el guitarrista noruec Lage Lund, el baixista Pablo Menares i el bateria Kush Abadey. L'única excepció és Fabian Almazan, que pren la cadira del piano.

Melissa Aldana (saxophone ténor), Lage Lund (guitare), Fabian Almazan (piano), Pablo Menares (contrebasse), Kush Abadey (batterie)

A Purpose, Unconscious Whispers

3.
Mark Alban Lotz – Freschta

https://markalbanlotz.bandcamp.com/album/freshta-2

 
Ámsterdam, 2 y 3 de mayo de 2022
 
Claudio Puntin – cl, Jörg Brinkmann – ce, Jeroen van Vliet – piano, Dirk-Peter Kölsch – drums, Mark Alban Lotz – flutes.

Mark Alban Lotz, flautista, improvisador i compositor, és una figura destacada de la escena del jazz europea, amb una presència influent en el jazz, la música clàssica i el World Music. Criat a Tailàndia, Uganda i Alemanya, la seva passió per les aventures musicals el porta a recórrer el món. Col·laborador en diversos àmbits artístics com el jazz, la música del món, el teatre, l'art visual, el cinema, la dansa i la VJ, Lotz trasllada la seva flauta a l'àmbit de la música contemporània amb una estètica que combina tècniques contemporànies i clàssiques amb l'energia del jazz. Les seves interpretacions del folklore religiós afrocubà, la música fula de l'Àfrica Occidental i la música improvisada turca han rebut elogis internacionals. Com a solista, líder de banda, compositor, productor, mestre i comissari, Lotz manté una agenda molt activa. Compromès amb l'educació musical i la comunitat artística, Lotz ha impartit classes magistrals a tot el món i ha organitzat festivals i concerts per alimentar l'afició musical. Amb una extensa carrera musical que l'ha portat a actuar i enregistrar amb nombrosos artistes reconeguts, Lotz continua explorant noves fronteres musicals i fent una contribució significativa al panorama musical global.

Mark Alban Lotz, dedica aquest treball,Freschta,  a l'activista pels drets de les dones Freshta Kohistani, assassinada a l'edat de vint-i-nou anys per un comandament armat a l'Afganistan. Amb "Freshta", Mark Lotz reafirmava la seva reputació com a compositor i improvisador que sempre ofereix música de jazz de primer nivell.

Lotz reuneix un conjunt de músics europeus d'elit, creant una música amb ritme i profunditat que connecta el jazz modern amb un so i una instrumentació de cambra clàssica moderna.




Malala, Malai, Frouzan

4.
Murat Öztürk - A​ï​na 2021

https://muratozturk.bandcamp.com/album/a-na


Murat Öztürk (piano), Thomas Bramerie (contrebasse), Franck Agulhon (batterie)

"Aïna" és el títol d’aquest àlbum de Murat Öztürk, un pianista nascut el 1973 a la regió de Lorraine a França,  de pare turc i mare italiana. Després de començar amb la música de manera autodidacta com a autodidacta, va descobrir el jazz a través d'àlbums de Bill Evans i Oscar Peterson, una revelació per a ell.

A l'edat de 19 anys, va continuar les seves lliçons de piano a l'Acadèmia de Piano Bill Evans de París. Llavors va sorgir la idea de crear el seu trio. El 2002, va llançar el seu primer àlbum "Soyle", en què descobrim les seves pròpies composicions...

L’any 2021 publicava el disc Aïna i sentirem el tema “Intérieur nuit”





divendres, 9 d’agost del 2024

Jazz Expresso a Sants3Ràdio 950:Dave Douglas,Papanosh,Geoffrey Keezer,Yvonnick Prené,Village of the Sun.



 

1.

Dave Douglas - Gifts 2024

https://davedouglas.bandcamp.com/album/gifts?label=1488727310

 


 

Gifts, l'últim treball de Dave Douglas, celebra les benediccions de la vida i la música que compartim. Aquest disc es basa en la idea de celebrar la música que estimem, generació rere generació, i destaca la nostra humanitat en comú, essencial per a la supervivència de l'espècie. Les arts musicals són un regal compartit entre músics i oients, en una conversa perpetua. Apreciar la música del passat ens permet crear la música del futur, obrint camins per a les generacions que vindran. Gifts representa aquests regals que donem i rebem, i aquesta és la font d'inspiració d'aquest àlbum. Això ens explica el trompetista Dave Douglas.

 

Dave Douglas - Trumpet  

Rafiq Bhatia - Guitar             

James Brandon Lewis - Saxophone            

Ian Chang - Drums  

 

Kind of Teal


2.

Papanosh - A Very Big Lunch  2023

https://papanosh.bandcamp.com/album/a-very-big-lunch

 


Sébastien Palis — Piano, balafon, wurlitzer

Quentin Ghomari — Trompeta, fliscorn

Raphaël Quenehen — Saxòfons alt i baríton

Thibault Cellier — Contrabaix

Jérémie Piazza — Bateria

Tots els temes composts per Sébastien Palis, lliurement inspirat en personatges de les novel·les de Jim Harrison. 

 

Papanosh, el grup musical de Rouen format per Sébastien Palis als teclats, Raphaël Quenehen als saxòfons, Quentin Ghomari a les trompetes, Thibault Cellier al contrabaix i Jérémie Piazza a la bateria, s'endinsa en una nova aventura: imaginar una trobada amb Jim Harrison, el novel·lista i poeta nord-americà (1937-2016) que creia que l'escriptura i la pesca de la truita es complementaven a la perfecció. A través dels dubtes o les crides d'atenció del novel·lista, del seu amor per la natura i del seu vibrant testimoni d'una realitat nord-americana, Sébastien Palis ha traçat les línies de la partitura  d’aquests temes.

 

James Harrison va ser un prolífic escriptor nord-americà conegut per la seva poesia, novel·les i assaigs. Va publicar més de tres dotzenes de llibres de diferents gèneres i va ser considerat un mestre de la forma de novel·la. L'obra de Harrison s'ha traduït a uns quants idiomes i ha rebut nombrosos premis i honors al llarg de la seva carrera. Era profundament apassionat per la poesia i la considerava la seva forma d'escriptura més significativa. L'escriptura de Harrison sovint explorava temes de la natura i l'experiència humana, i moltes de les seves històries es van situar en regions poc poblades d'Amèrica del Nord. Va morir el 2016 a l'edat de 78 anys.

 

Nord Michigan, Grand Maître


3.

Geoffrey Keezer & Friends - Playdate 2022

 


Playdate és el tìtol d’aquest disc del pianista Geoffrey Keezer. Acompanyat d’un grup de virtuosos  com Shedrick Mitchell a l'orgue Hammond B-3, Ron Blake al saxo tenor, Richie Goods al baix i Kendrick Scott a la bateria, Keezer mostra la seva habilitat per a l'arranjament i la composició. L'àlbum compta amb col·laboracions especials de músics com el percussionista Munyungo Jackson i els guitarristes Aayush Karnik i Nir Felder.

Entre els temes destacats, trobem arranjaments innovadors de clàssics com "Tomorrow" dels The Brothers Johnson i "Her Look, Her Touch" de Mitchell, que permeten a Keezer desplegar la seva sensibilitat i rigor de sala de concerts. El disc també inclou composicions originals de Keezer com "I.L.B.D." (I Love You But Damn), que reflecteix l'esperit dels seus dies amb els Jazz Messengers d'Art Blakey.

Playdate es presenta com una obra que combina la introspecció i la creativitat de Keezer, fruit d'un període de reflexió durant l’emergència sanitària de la COVID-19. Amb aquest àlbum, Keezer consolida la seva reputació com una de les veus més importants del jazz contemporani.

 

Ron Blake (ts,sop) Shedrick Mitchell (org) Geoff Keezer (p,comp,arr) Nir Felder (g-2) Richie Goods (b,el-b) Kendrick Scott (d) Munyungo Jackson (perc)

 

Rachel Drehmann (fhr-3) Aayushi Karnik (g-1) 

 

Tomorrow (2)


4.

Yvonnick Prené & Geoffrey Keezer - Jobim's world (2024)

https://sunnysiderecords.bandcamp.com/album/jobims-world

 


 

El jazz està ple de material excepcional per a la improvisació, i la música del compositor brasiler Antônio Carlos Jobim és especialment rica per a això. L’ especialista en harmònica cromàtica Yvonnick Prené ha buscat inspiració en l'escola del jazz brasiler per al seu nou enregistrament en duo amb el pianista Geoffrey Keezer, titulat  Jobim’s World.

 

Prené, originari de França i reconegut a l'escena del jazz de Nova York, ha decidit explorar una nova via després del seu últim àlbum en quintet, Listen!. Amb el productor Daniel Yvinec, van concebre un àlbum en duo per retre homenatge a la música de Jobim, mostrant el talent de Prené de manera més íntima.

 

Després d'una tarda d'assajos, la gravació es va realitzar a Nova York el 17 de novembre de 2023. L'àlbum inclou cinc peces de Jobim, dues dels seus contemporanis i dues composicions originals de Prené. Els arranjaments transformen les melodies atemporals de Jobim, afegint-hi una vora més moderna.

 

Jobim’s World és una obra que demostra la complicitat musical entre Prené i Keezer, oferint una reinterpretació  respectuosa de l'univers musical d’Antônio Carlos Jobim.

 

Yvonnick Prené (harmonica chromatique), Geoffrey Keezer (piano)

Desafinado, Too Many Notes

 


5.

Village of the Sun - First Light 2022

https://thevillageofthesun.bandcamp.com/album/first-light

 


Binker Golding: saxo tenor

Moses Boyd: bateria

Simon Ratcliffe : teclats , electrònica, efectes

 

A les notes d’aquest enregistrament es pot llegir : “Village Of The Sun és una enigmàtica col·laboració entre els virtuosos del jazz britànic Binker Golding i Moses Boyd i la llegenda de la música electrònica Simon Ratcliffe. Nascut d'una passió compartida per la música instrumental improvisada, el nou projecte veu els tres artistes endinsar-se en un territori relativament nou, combinant les seves respectives sensibilitats per crear alguna cosa alhora atmosfèrica i ballable.”

 

First Light 


6.

Anthony Davis – Epistēmē (1995)  


 

Marxem molt suaument...

Anthony Davis, pianista i compositor nord-americà, ens presentava l’any 1995 el disc Episteme,  un àlbum que fusiona diferents estils musicals, des del jazz fins a la música experimental, passant per ritmes blues, gòspel i influències africanes, europees i asiàtiques.

Davis és conegut sobre tot per les seves òperes. Algunes de les seves obres més reconegudes inclouen "X, The Life and Times of Malcolm X", "Amistad" i "Wakonda's Dream". La seva òpera "The Central Park Five" va guanyar el Premi Pulitzer de Música el 2020.

Nascut a Paterson, Nova Jersey, Davis és professor distingit de música a la Universitat de Califòrnia, San Diego. Amb una carrera prolífica com a pianista de free jazz i una extensa exploració de la història afroamericana i nativa americana a través de les seves òperes, Davis ha deixat una empremta significativa en el món de la música contemporània.

El disc "Episteme", presenta una fusió única de jazz, música africana i asiàtica, i elements experimentals. Amb un conjunt instrumental que inclou violí, violoncel, flauta, clarinet baix, trombó, piano i percussió, l'àlbum ofereix una experiència sonora hipnòtica que recorda els sons dels gamelans balinesos i javanesos.

En aquest cas hem escoltat el tema que tanca el disc, un tema a piano solo.

 

A Walk through the Shadow



 

Jazz Expresso a Sants3Ràdio 953 Final Temporada 23/24:Chris Potter, Tropical Jazz Trio, Or Bareket, Anders Widmark, Noé Clerc, Art Hirahara, Rich Perry, Leïla Olivesi, Dick Sisto.

  1. Tropical Jazz Trio - On peut parler d'autre chose. (2023) https://www.youtube.com/watch?v=-Fdte6Txcvo&list=OLAK5uy_mlNVuKrb5P59...