dimarts, 21 de maig del 2024

Jazz Expresso a Sants3Ràdio 930:Oz Noiy,Doxas Brothers,Hilario Duran,Malleus Trio,Todd Marcus,Abdullah Ibrahim.


 

1.

Oz Noiy – Riverside 2022

https://outsideinmusic.bandcamp.com/album/riverside

Bass – Ugonna Okegwo

Drums – Ray Marchica

Guitar – Oz Noy

 

Oz Noy, Ray Marchica i Ugonna Okegwo presenten Riverside, una enregistrament en format de trio publicada el 21 de gener de 2022, pel segell Outside in Music.

Aquest és el seu primer enregistrament com a trio, Riverside, és una col·lecció fresca de temes clàssics que surt de les sessions espontànies al parc Riverside de la ciutat de Nova York durant el confinament.

Okegwo ha acompanyat Jacky Terrasson i Tom Harrell, Marchica és un músic habitual a  Broadway i de sessions (i dos àlbums com a líder) i Noy és una de les veus més sol·licitades a l’àmbit la fusió. Tots tres han treballat a la escena de Nova York durant les dues darreres dècades, de manera que quan es va decretar el tancament per la COVID-19, va ser un cop dur tant pel seu mitjà de subsistència com creativament. Després, va arribar l'estiu i es va presentar l'oportunitat perquè els músics tancats a casa es reunissin i toquessin a l'aire lliure. Oz va trucar als seus veïns Ugonna i Ray i els va convidar al parc per a una sessió de jam: Ugonna amb el contrabaix, Marchica amb una petita bateria i Noy amb la Guitarra elèctrica i un amplificador alimentat amb bateria.

Les sessions van continuar durant els mesos d'estiu fins que va arribar el mes d’octubre. Però en lloc de plegar veles, el grup va anar a l'estudi, satisfets de haver creat un so i una dinámica de grup entre ells.

 

All The Things You Are, Billie's Bounce


2.

Doxas Brothers • Kindred 2023

https://doxasbrothers.bandcamp.com/album/kindred-2

 

Chet Doxas - saxophone

Marc Copland - piano

Adrian Vedady - bass

Jim Doxas - drums 

 

El darrer àlbum dels germans Doxas, "Kindred", se submergeix en l'exploració del seu vincle musical, presentant vuit noves peces. Aprofitant la connexió familiar i la història del seu llançament anterior, "The Circle", el nou àlbum representa el creixement d'aquesta col·laboració en un grup amb llaços que s'estenen molt més enllà de la música.

La música dels germans Doxas és un reflex de la seva història compartida, l'exploració musical i la connexió que tenen com a germans. Jim i Chet Doxas han estat immersos en la música des de ben joves, creixent en un ambient ple de sons. La influència del seu pare, que dirigia formacions corals  al menjador de la llar familiar, organitzant sessions de jam i gravant àlbums al seu estudi a casa va orientar la seva iniciació musical..

Durant la seva adolescència, Jim i Chet van començar a actuar regularment a discoteques, una decisió que inicialment va necessitar una mica de convicció dels pares. Van tenir l'oportunitat de formar part de l'animada escena musical de Montreal, tocant en diferents contextos com bandes de ball, clubs de rock 'n' roll, festes de societat, programes de ràdio i fins i tot revistes burlesques.

A mesura que els seus camins progressaven, la reputació de Jim i Chet es va anar estenent i van tenir el privilegi de fer gires arreu del món amb reconeguts músics de jazz com Carla Bley, Oliver Jones, Dave Douglas, John Abercrombie, Steve Swallow, Joe Lovano i molts altres.

Tot i que Jim i Chet han actuat junts innumerables vegades en diferents contextos, el seu projecte actual, els Germans Doxas, mostra la seva visió compartida dins d'un quartet. S'uneix a ells el contrabaixista Adrian Vedady, amb qui tots dos germans tenen una llarga associació. Jim i Adrian han actuat junts cada dilluns a la nit al bar de jazz Upstairs a Montreal durant la darrera dècada, cultivant un vincle musical distintiu, aventurer, sensible i fresc.

Completant el quartet hi ha el pianista Marc Copland, una elecció evident per la seva renombrada sonoritat cristal·lina i la seva capacitat per explorar i descobrir subtilitats en la música. Marc, Jim i Adrian ja han col·laborat com a trio durant els darrers anys, i amb l'afegit de Chet al saxofon, formen els Germans Doxas, una banda amb arrels profundes i un so de grup únic que incorpora les seves experiències col·lectives.

Wildcat


3.

                                                                      
                                                                                 
Hilario Duran And His Latin Jazz Big Band • Cry Me a River 2023               

 

Músics– Hilario Durán: piano; Paquito D’Rivera: alto saxophone and clarinet [3, 4, 6, 9]; Elizabeth Rodriguez: violin and vocals [5]; OKAN: background vocals [5]; Evaristo Machado: background vocals [5]; Roberto Occhipinti: contrabass; Roberto Riverón: contrabass [1, 2, 5]; Marc Rogers: contrabass [4]; Horacio “El Negro” Hernández: drums; Luis Mario Ochoa: guitar [1]; Jorge  Luis Torres “Papiosco”: congas and other percussion; Magdelys Savigne: congas [4, 5]; Alexis Baro: trumpet; Kevin Turcott: trumpet; Alexander Brown: trumpet; Brian Okane: trumpet; Colleen Allen: alto saxophone and flute; Andy Ballantyne: alto saxophone, clarinet and alto flute; Luis Deniz: alto sax [6, 7, 8]; Jeff King: tenor saxophone and clarinet; Kelly Jefferson: tenor saxophone; Pol Coussée: baritone saxophone and bass clarinet; Christian Overton: trombone; Karl Silveira: trombone; Bob Somerville: trombone; Peter Hysen: bass trombone.

 

L'últim àlbum de Hilario Duran, "Cry Me A River", presenta una col·lecció de nou peces que reflecteixen la seva excel·lència com a pianista i compositor de jazz llatí. En aquest disc, Duran ressuscita la seva Big Band de Jazz Llatí per oferir una experiència musical extraordinària, fusionant diversos gèneres amb el seu estil singular. L'àlbum és una oda a la seva arrel cultural afro-caribenya, amb composicions originals i versions que captiven amb la seva riquesa sonora.

Iniciant amb "Pacá por Juanito", un homenatge al guitarrista cubà Juanito Márquez, Duran demostra la seva habilitat en l'arranjament per a big band amb un control harmoniós impressionant. A "Mambo y Tambao", dedicat a Bebo Valdés i Perez Prado, Duran guia brillantment la banda amb el seu piano, capturant l'essència dels ritmes cubans amb energia contagiosa.

Dins "I Remember Mingus", un tribut a Charles Mingus, Duran cedeix protagonisme al baixista Marc Rogers i al saxofonista Paquito D'Rivera, creant una obra plena de pulsacions vibrants. Les versions de "Cry Me A River" i "Night In Tunisia" són testimonis de la seva versatilitat, destacant la veu i el violí virtuosos d'Elizabeth Rodríguez i l'expressivitat del saxo d'alto de D'Rivera.

La fusió entre el clàssic i el jazz es materialitza en "Fantasia Impromptu", on D'Rivera ens regala una interpretació clàssica i el pianisme de Duran revela una síntesi majestuosa. Amb la seva Big Band de Jazz Llatí, Hilario Duran ofereix una experiència musical exquisida que captiva i emociona, consolidant el seu llegat com a un dels grans del jazz llatí contemporani.

I Remember Mingus (featuring Paquito D'Rivera & Horacio "El Negro" Hernandez )  


 

4.

Malleus Trio • On/Off 2023

 

https://malleustrio.bandcamp.com/album/on-off

Dominic Conway, Geordie Hart i Ben Brown són el Malleus Trio, un grup col·lectiu que es desvia de la tradició de trio de saxòfon sense acords del jazz, portant-lo cap a territoris de rock i jam-band. Malleus va llançar "On/Off" el 22 de setembre de 2023.

 

Ben Brown – Drums

Dominic Conway – Tenor sax

Geordie Hart – Double bass

 

On / Off

 


 

5.

Todd Marcus  - Inheritance – Hampton, NJ, 2011 

https://toddmarcusjazz.bandcamp.com/album/inheritance

 

Todd Marcus (b-cl) George Colligan (p) Eric Wheeler (b) Warren Wolf (d)

Aquest era el segon àlbum del clarinetista i compositor Todd Marcus de Baltimore. Mostrava el seu virtuosisme com a instrumentista i improvisador al clarinet baix, així com els seus primers esforços per incorporar influències de l'Orient Mitjà al jazz.. L'àlbum mostra a Marcus al capdavant de dos quartets diferents, tots dos ancorats pel baixista Eric Wheeler. El pianista George Colligan i el bateria Warren Wolf s'escolten a les cançons més enèrgiques, mentre que el pianista Xavier Davis i el bateria Eric Kennedy apareixen a les composicions més introspectives..L'àlbum també inclou la incorporació del clarinetista convidat Don Byron, que ha estat durant molt de temps una de les inspiracions del propi Marcus.

 

Bye bye blackbird 

 


 

6.

Abdullah Ibrahim -Desert Flowers 1992 

Adolphe Johannes Brand, conegut en el món del jazz com a Dollar Brand i més tard com Abdullah Ibrahim, és un músic sud-africà polifacètic nascut el 9 d'octubre de 1934 a Ciutat del Cap. Va començar a tocar el piano als 7 anys i va debutar amb el grup Streamline Brothers, on va conèixer Miriam Makeba. Després de girar per tot Àfrica, i va formar el grup Jazz Epistles amb Hugh Masekela.

Després de gravar el seu primer disc el 1961, es va traslladar a Europa i va ser apadrinat per Duke Ellington, amb qui va gravar l'àlbum "Duke Ellington presents The Dollar Brand Trio" a París. Va treballar amb Elvin Jones i va compartir l'escenari amb John Coltrane, Sunny Murray, Ornette Coleman i Don Cherry. Després d'estudiar als Estats Units i unir-se a l'orquestra de Duke Ellington, va tornar a Europa, on va col·laborar amb Gato Barbieri i John Tchicai.

Després de convertir-se a l'Islam i canviar el seu nom a Abdullah Ibrahim, es va dedicar al saxo soprano i les seves composicions van ser interpretades regularment per la Jazz Composer's Orchestra. A partir dels anys 80, va treballar amb unes quantes formacions i va escriure algunes de les seves obres més importants, a més de compondre música per a pel·lícules.

Ancient Cape