diumenge, 13 d’octubre del 2024

Jazz Expresso a Sants3Ràdio(11-10-24)961:Charles Lloyd,Wolfgang Muthspiel,Michael Feinberg Quartet,Caleb Wheeler Curtis.


 1.
Charles Lloyd - The Sky Will Still Be There Tomorrow 2024

The Sky Will Still Be There Tomorrow - Jazz Messengers
https://www.youtube.com/watch?v=xza-Pe31JgI&list=OLAK5uy_m2IeTiqqN-urCiTdlQ54-yB2AzadNY23Y&index=8


A punt de celebrar els seus 86 anys, el llegendari saxofonista Charles Lloyd torna amb un àlbum que reafirma el seu estatus com un dels grans mestres del jazz. The Sky Will Still Be There Tomorrow, enregistrat a la primavera del 2023 i publicat per Blue Note Records, és el seu primer treball d'estudi des del 2017 i presenta un nou quartet estel·lar amb Jason Moran al piano, Larry Grenadier al contrabaix i Brian Blade a la bateria.
Aquest àlbum, concebut inicialment com una resposta creativa a la emergència sanitaria del 2020, inclou sis noves composicions originals juntament amb revisitacions d’alguns dels seus temes clàssics.
La música de Lloyd en aquest àlbum és una combinació magistral de melangia i bellesa, on cada nota i cada fraseig reflecteixen una vida dedicada al jazz. Tant al saxòfon tenor com a l'alt, així com a la flauta, Lloyd demostra una tècnica formidable i una profunditat emocional que pocs poden igualar.
Amb aquest treball, Lloyd explora temes de pèrdua i introspecció, acompanyat de la sofisticació dels arranjaments de Moran i el brillant contrapunt rítmic de Blade i Grenadier. The Sky Will Still Be There Tomorrow ha rebut elogis a tot el mon destacant-se com un dels discos imprescindibles del 2024 i consolidant Lloyd com un veritable mestre en la seva última etapa artística.
Escoltem "The Ghost of Lady Day", un homenatge a Billie Holiday que revisita els ecos de Lester Young i Ben Webster.

The Lonely One, The Ghost of Lady Day


2.
Wolfgang Muthspiel • Dance of the Elders 2023

Dance Of The Elders - ECM Records

El guitarrista i compositor alemany Wolfgang Muthspiel torna amb el seu trio, format per Scott Colley al contrabaix i Brian Blade a la bateria, amb l'àlbum Dance of the Elders. Aquest nou treball segueix el seu debut amb el trio, Angular Blues (2020), i demostra la seva evolució després d'una extensa gira el 2022.
L'àlbum destaca per la seva capacitat d'equilibrar el jazz de cambra, el folk, el post-bop i la música clàssica amb una claredat excepcional. Muthspiel evita les tendències del moment, creant una música única i atemporal.
Dance of the Elders s'obre amb "Invocation", una peça que brilla amb dues línies de guitarra en harmonia, creant una atmosfera tranquil·la i espaiosa. El contrabaix reflexiu i els colors subtils de la bateria mantenen la peça unida, mentre la guitarra de Muthspiel aporta una màgia especial amb un vamp fingerpicked ple d'ànima, idees de guitarra sintetitzada, contrabaix arcat i bateria discreta.
"Prelude to Bach" és una improvisació d'estudi en gravetat zero conduïda per la guitarra acústica, que ens convida a relaxar-nos amb una lectura espontània del coral de Bach "O Sacred Head, Now Wounded". La influència clàssica es fusiona perfectament amb el post-bop més agosarat a la peça titular, "Dance of the Elders".
L'àlbum inclou dues versions: "Liebeslied" de Kurt Weill/Bertold Brecht, un vals de jazz reconfortant amb solos de contrabaix i guitarra, i "Amelia" de Joni Mitchell, un himne folk-jazz dedicat a l'aviadora Amelia Earhart, que tanca l'àlbum.
Abans d'això, tenim dues composicions més de Muthspiel: "Folksong", inspirada pel pianista Keith Jarrett, que combina rusticitat i sofisticació amb tocs funk de Colley i Blade, i "Cantus Bradus", motivada pel pianista Brad Mehldau, que flirteja amb la impetuositat melòdica del barroc i el flamenc.
Dance of the Elders mostra la interacció gairebé telepàtica entre els membres del trio, creant textures agradables i narratives captivadores. Muthspiel i el seu trio arriben a un nou pic creatiu, continuant amb l'estil compositiu únic de Wolfgang i els intercanvis vibrants amb els seus companys de trio.
Liebeslied, Amelia, Folksong
https://www.youtube.com/watch?v=83pl12EI--0&list=OLAK5uy_mwEb8ZP1XqzVCtrtwv-iea4WFvUTGY6E4


3.
Michael Feinberg Quartet - Blues Variant 2023
Blues Variant / Michael Feinberg Quartet-Quintet: Michael Feinberg Quartet/Quintet:  Amazon.es: CD y vinilos}

El contrabaixista Michael Feinberg llança el seu primer àlbum com a líder sota el segell Criss Cross, titulat "Blues Variant". Aquest àlbum inclou sis composicions originals de Feinberg, una del saxofonista tenor Noah Preminger i una del pianista Leo Genovese. Feinberg es manté fidel al seu mantra: "Si vols escoltar-me fer un solo, vine a un concert, on sovint faig un solo a cada tema." En aquest àlbum, se centra en el paper del seu instrument, destacant la importància de com el contrabaix fa sonar millor els altres músics de la banda.
Feinberg admira contrabaixistes com Christian McBride, John Patitucci i Dave Holland per la seva capacitat de millorar la interpretació dels seus companys de banda. En "Blues Variant", Feinberg segueix aquest exemple, posant l'accent en el groove i la cohesió de la banda més que en els solos. Destaca també la influència de Jimmy Garrison, conegut pel seu treball amb el John Coltrane Quartet, que rarament feia solos però era essencial per al so del grup.
Un dels temes destacats de l'àlbum és "High or Booze", una composició original de Feinberg amb una melodia fluïda i una energia vibrant. Feinberg i el bateria Nasheet Waits treballen conjuntament per crear un ambient relaxat amb groove i elasticitat. El saxofonista Noah Preminger aporta un solo dinàmic de post-bop, mentre que Leo Genovese al piano manté els colors i les cicles polirrítmics entre Waits i Preminger.
L'àlbum també inclou una col·laboració del saxofonista i educador David Liebman al tema "Eye of the Hurricane".
Michael Feinberg (contrabaix), Noah Preminger (saxo tenor), Leo Genovese (piano), Nasheet Waits (bateria).

Blues Variant

https://open.spotify.com/album/2mTxaoOP0GTbU9pVBGWxra?si=DJzlGUkeR_-vDydTkzpJQg



4.
Caleb Wheeler Curtis - Heatmap 2022 

https://calebwheelercurtis.bandcamp.com/album/heatmap
 HEATMAP | Caleb Wheeler Curtis

El saxofonista i compositor Caleb Wheeler Curtis presentava el 2022 aquest disc, "Heatmap". En aquest àlbum, Curtis s'uneix al pianista Orrin Evans, al baixista Eric Revis i al bateria Gerald Cleaver per crear una experiència sonora que oscil·la entre la improvisació explosiva i les atmosferes disperses.
La música de "Heatmap" va sorgir durant una residència artística al prestigiós MacDowell Colony, on Curtis va trobar inspiració en l'entorn natural per crear peces que deixen espai per a la improvisació dels músics. Cada peça reflecteix una sensació o impressió essencial.
 

Caleb Wheeler Curtis – alto saxophone, soprano saxophone, compositions
Orrin Evans – piano
Eric Revis – bass
Gerald Cleaver – drums
 
Wisperchant, Heatmap

Jazz Expresso a Sants3Ràdio(11-10-24)961:Charles Lloyd,Wolfgang Muthspiel,Michael Feinberg Quartet,Caleb Wheeler Curtis.

 1. Charles Lloyd - The Sky Will Still Be There Tomorrow 2024 https://www.youtube.com/watch?v=xza-Pe31JgI&list=OLAK5uy_m2IeTiqqN-urCiTdl...