diumenge, 22 d’octubre del 2023

Jazz Expresso a Sants3Ràdio(20-10-23)879:Pat Metheny,Al-jiçç,Thierry Eliez,David Chevallier.


 

1.

Pat Metheny - Dream box 2023

Pat Metheny (guitarra)

"Dream Box" és una sorprenent col·lecció de peces en solitari enregistrades per Pat Metheny al llarg d’anys i que va redescobrir mentre es trobava de gira. Durant un intens període de gira l'any 2022, Metheny va trobar una carpeta oblidada al seu disc dur. Sovint, enregistrava ràpidament noves melodies, utilitzava diferents guitarres, explorava temes estàndards o simplement experimentava amb noves idees musicals. Moltes vegades, aquests enregistraments quedaven oblidats, ja que Metheny estava constantment immers en la seva pròpia creació musical.

Aquell darrer any de gires va ser excepcionalment intens, amb més de 160 actuacions a tot el món. Durant aquestes gires, Metheny va tornar sovint a la carpeta oblidada i va quedar sorprès pel que hi va trobar. Després d'escoltar-les detingudament, va triar nou pistes que, tot i ser enregistraments solitaris, van cobrar una coherència sorprenent i van formar un àlbum inesperat. Aquestes peces són moments únics i, en molts casos, Metheny no recorda haver-les creat.

L'àlbum es centra en el tractament sua de la guitarra elèctrica, amb la intenció d'aconseguir una expressió similar a la de les guitarres acústiques. Metheny explora diversos sons de guitarra, incloent-hi un prototip d'una nova guitarra desenvolupada amb Ibanez. Tot i la diversitat d'estils, el fil conductor de l'àlbum és l'exploració dels somnis i els moments musicals descoberts sense una intenció específica.

Aquest àlbum s'uneix a la amplísma trajectòria profesional del genial guitarrista, mostrant la seva capacitat d'innovació constant i la seva habilitat per crear música captivadora a partir d'exploracions improvisades i moments inesperats. Metheny expressa que la inspiració musical és efímera i sovint es descobreix en els moments més imprprevisibles, un pensament que defineix a la perfecció l'ànima de "Dream Box".

Ole & Gard, The Waves are not the Ocean, From the Mountains


2.

Al-jiçç - Metaqam 2023

https://al-jicc.bandcamp.com/album/metaqam

Nuno Damião - guitar

Gonçalo Lopes - clarinet

Ricardo A. Freitas - electric bass

Jorge Lopes Trigo - drums 

 

Nuno Damiao, guitarrista de la formació,  explica: 

"Metaqam" és el sisè àlbum d'Al-jiçç i el primer enregistrat en directe. Conté sis temes  enregistrats en dos concerts a BOTA (Base Organizada da Toca das Artes) a Lisboa, a l'abril de 2022 i el maig de 2023. Aquestes gravacions representen un enfocament més lliure i intens de les cançons de la banda, amb una energia típicament 'post-pandèmia'. 

Els temes "Canção de Kafife" de l'àlbum "Estórias de Kars" de 2013, "Babel I" de "Livro de Areia" de 2015, "Metaqam" de "4" de 2018, "Route" i "Arah" de "Chants" de 2021, així com la nova cançó "Old City", han format part del repertori de concerts de la banda en els darrers dos anys. Aquest àlbum mostra una faceta diferent d'Al-Jiçç que volíem compartir.

Babel I


3.

Thierry Eliez - Emerson Enigma 2022

Thierry Eliez (piano, voix), Johan Renard (violon), Khoa-Nam Nguyen (violon), Vladimir Percevic (alto), Guillaume Latil (violoncelle), Ceilin Poggi (voix)

 

El pianista Thierry Eliez ha volgut restaurar l'essència de les obres originals de Keith Emerson, compositor del llegendari trio ELP, despullant-les de les textures elèctriques pròpies dels anys 70 de les quals Emerson va ser una de les grans figures.Revestides de cordes i veus, les composicions, adquireixen, sota els dits de Thierry Eliez, una dimensió concertística, fins al punt que es comença a considerar a  Keith Emerson com un dels compositors anglesos més emblemàtics del segle XX.

 

"Explorar la música de Keith Emerson és una mica com retre homenatge a la curiositat que va guiar la meva carrera", declara el pianista Thierry Eliez.

 

Suite n°1 (Tarkus Enigma) : I. Tarkus : Eruption & Stones of Years


4.

David Chevallier -  Curiosity (2022

https://yolkrecords.bandcamp.com/album/curiosity

 

David Chevallier (Guitarra), Laurent Blondiau (trompette), Sébastien Boisseau (contrabaix), Christophe Lavergne (bateria)

 

El guitarrista David Chevalier explica : “L'any 1981, quan tenia 12 anys, un guitarrista visitant em va prestar la col·lecció de discos de guitarra d'ECM, introduint-me a la música de Ralph Towner, John Abercrombie, Pat Metheny, Egberto Gismonti, Terje Rypdal, Bill Connors i Mick Goodrick. Aquesta caixa va canviar la meva vida i va marcar els meus gustos musicals i el meu aprenentatge com a guitarrista.

Anys després, François Jeanneau, director de l'ONJ, va encarregar una peça al meu pare. Vaig acompanyar-lo a l'estrena i vaig conèixer el solista convidat: el trompetista Kenny Wheeler, també un nom important de l'etiqueta ECM. Aquest va ser un nou impacte i una nova influència que mai he negat des d'aleshores.

Més endavant, vaig tenir la sort de tocar en diversos projectes amb el meravellós pianista John Taylor, gran amic de Kenny. Amb Curiosity, he volgut redescobrir la sensació que vaig tenir al costat de John, el retorn a les arrels que cadascú de nosaltres pot aspirar a experimentar en algun moment de la vida. Vaig triar fer aquest viatge al costat dels meus fidels amics Sébastien Boisseau i Christophe Lavergne i vaig afegir un instrument de vent, la trompeta del belga Laurent Blondiau, per canviar el so del grup i aconseguir el lirisme i la llibertat que buscava en la improvisació”.

 

Hungry Birds, A While more

 



Jazz Expresso a Sants3Ràdio 926: The Dam Jawn Feat. Dick Oatts,Morten Schantz Trio,tRAÇ,Chocho Cannelle.

  1. The Dam Jawn Feat. Dick Oatts – Master St. 2023 https://open.spotify.com/intl-es/album/3kxUnjjRa5Jjr0G4C06Pqp?si=ME3z_lrJRvOYOaXC...