diumenge, 14 de gener del 2024

Jazz Expresso a Sants3Ràdio(12-01-24) 901:Génération Django,Dhafer Youssef,Ben Wendel,Michael Formanek,Sylvain Luc.


 

1.

Fred Pallem & Le Sacre Du Tympan - Cartoons 2017

 

Fred Pallem (París, 1 de febrer de 1973) és un músic francès (baix, Guitarra, arranjaments, composició), conegut com a líder de la seva big band Le Sacre du Tympan.

La pretensió de Fred Pallem i la seva Big Band amb aquest projecte, “Cartoons” era oferir-nos un espectacle lúdic per a tots els públics, i melòmans de totes les edats.

Repassar cinquanta anys de pel·lícules d'animació o no,  i d'altres clàssics dels videojocs, per exemple,  aquest era l'objectiu .

Hi ha molts personatges , moltíssimes bandes sonores que se associen en l'inconscient col·lectiu. Per tal de renovar-los, oferint-ne noves versions, el baixista i compositor va optar per convocar Le Sacre du Tympan, la seva formació preferida.

Hi podem trobar des de Spiderman a l’inspector Gadget passant per Super Mario Bros , amb arranjaments molt especials per a Big Band. 

 

The Simpsons Theme (Danny Elfman)

 

 

Génération Django 2023

Edouard Pennes (contreBaix), Romain Vuillemin (Guitare), Fanou Torracinta (Guitare), Sébastien Giniaux (Guitare), Julien Cattiaux (Guitare), Giacomo Smith (clarinette), Robert Fish (clarinette), Jules Dussap (violon), Issey Nadaud (alto), Charlotte Chahuneau (violon), Apolline Lafait (violoncelle)

 

Rythme Futur

 

Molt orquestral, Rythme futur és una de les rares peces de Django Reinhardt que està totalment escrita, i sobre la qual no hi ha un solo improvisat. Va ser després de veure la pel·lícula King Kong (1933) que Django va escriure aquesta peça, i en particular mentre escoltava la música escrita per Max Steiner. També podem endevinar la influència de la cançó Powerhouse de Raymond Scott1. Per a Michael Dregni, la peça "tradueix el terror de la Blitzkrieg en música".La primera part de la peça es basa en un acord força dissonant: una setena en do, amb l'afegit de la novena, sobre un baix sostingut de fa, el tritò Do. Aquest acord es pot veure com la superposició de dos acords que formen una substitució tritònica. Aquest acord podria haver estat utilitzat com a corda de pas, però en aquell moment era inaudit construir-hi una part sencera d'una cançó. El baix que alterna entre Do i Fa sostingut probablement prové de la música de King Kong

Django Reinhardt va enregistrar aquest tema per primera vegada el 1940.

 


2.

 Dhafer Youssef - Streets of minarets (2023)

 

Dhafer Youssef (oud), Rakesh Chaurasia (bansuri), Ambrose Akinmusire (trompette), Nguyên Lê (Guitare eléctric), Marcus Miller (e-Baix), Vinnie Colaiuta (batterie), Adriano Dos Santos Tenori (percussions)

Dhafer Youssef, compositor, cantant i intèrpret de oud tunisià,  amb aquest àlbum "Streets of Minarets", ens mostra la fusió entre la seva veu i l'oud, amb la música tradicional àrab i el jazz. El seu camí per arribar  a aquest àlbum ha estat un viatge de cinc anys, plé de dubtes i desafiaments, fins i tot un problema de cordes vocals i els efectes de la emergència sanitària. Malgrat col·laborar amb grans noms com Herbie Hancock i Marcus Miller, ha mantingut la seva identitat musical, destacant el seu pont entre l'Orient i l'Occident. El resultat és una obra musical amb deu pistes, amb mescles del Guitarrista Nguyên Lê.  Dhafer Youssef, un músic que es va iniciar cantant en casaments i que després va estudiar música a Viena, ha trascendit les seves influències per crear una experiència única que reflecteix la seva passió i compromís amb la música.

SharQ Suite I : SharQ Serenade ; Sudra Funk

Dhafer Youssef (oud), Rakesh Chaurasia (bansuri), Nguyên Lê (Guitare eléctric), Marcus Miller (e-Baix), Vinnie Colaiuta (batterie), Adriano Dos Santos Tenori (percussions)

 


3.

Ben Wendel - All one 2023  

https://benwendel.bandcamp.com/album/all-one

 

El saxofonista Ben Wendel va començar a escriure arranjaments per a quintet de vent quan era adolescent, inspirat en partitures per a orquestra que tenia a casa seva. Encara que no tenia formació musical en aquell moment, va endevinar la música a partir de la partitura i va reunir els seus amics per interpretar les peces. Wendel va quedar fascinat pel so que podia obtenir amb un conjunt de vent fusta o metall.

L'artista, compositor i productor ha estat nominat als Grammy i és conegut per la seva dinàmica col·laborativa. Va fer duets amb artistes com Julian Lage i Joshua Redman abans de fer el seu aclamat àlbum "The Seasons" (2018) i va col·laborar en cançons amb Julia Holter, Becca Stevens i Gretchen Parlato. També va ser part del grup Kneebody, un grup sense líder, un grup d’avantguarda que oferia una interacció desenfrenada entre els músics, altament tècnic i sovint frenètic.

El músic Ben Wendel va crear el projecte "All One" en plena pandèmia, treballant a distància i definint els contorns del projecte abans de la improvisació i el treball en grup. Va crear el Wendel Ensemble, una orquestra "do it yourself", per al projecte i va començar a dibuixar idees d'arranjament per a un conjunt de diverses pistes de saxofons tenors i fagots que tocaria ell mateix.

Així doncs, tots els arranjaments amb instruments de vent estàn interpretats pel propi Wendel, però el disc compta amb col·laboradors exepcionals :

 

Ben Wendel, Tenor and Soprano Saxophone, Bassoon, EFX, Hand Percussion

Cécile McLorin Salvant, Vocals

Terence Blanchard, Trumpet

Bill Frisell, Electric and Acoustic Guitar, EFX

Elena Pinderhughes, Flute and Alto Flute

José James, Vocals

Tigran Hamasyan, Piano

Steve and Beth Wood, Hand percussion 

 

Speak Joy, In anima


4.

Michael Formanek Elusion Quartet  -  As Things Do  2023

https://michaelformanekintakt.bandcamp.com/album/as-things-do

 

Michael Formanek: contrabajo.

Tony Malaby: saxos tenor y soprano.

Kris Davis: piano.

Ches Smith: batería, vibráfono.

Aquest és el segon àlbum de l'Elusion Quartet, una formació de Nova York liderada pel baixista Michael Formanek i que compta també amb Tony Malaby, Kris Davis i Ches Smith.  Formanek te reputació de un baixista i compositor visionari, amb un  grup format per excel·lents improvisadors. Els temes de l'àlbum es mostren oberts a diferents gèneres musicals, amb tota mena d’influències.

Rewind 


5.

Sylvain Luc - Simple Song (2023)

Sylvain Luc (Compositor, Guitare)

 

Sylvain Luc és un Guitarrista francès a quí li agraden les col·laboracions en format de duet, especialment amb Biréli Lagrène. Ha tocat amb molts altres músics destacats com Al Jarreau, Dee Dee Bridgewater, i molts més. Luc va néixer a Bayona, França, i des de jove va estar immers en un entorn musical, aprenent diversos instruments com la Guitarra, el violoncel, el violí i el baix. Va estudiar al conservatori de Bayona, on va triar estudiar violoncel, però va desenvolupar la seva passió pel jazz i va començar a tocar en bandes locals.

Més endavant, va fundar el "Bulle Quintet". Va establir-se a París l'any 1988, on va col·laborar amb artistes francesos i es va convertir en el baixista del trio de Richard Galliano.

La seva versatilitat i la seva capacitat per tocar amb diversos estils i instruments l'han convertit en un músic estimat i respectat a la comunitat de jazz.

 

Simple song, Nik Baditut Bortuetan (Pop. Basca), What Are You Doing the Rest of Your Life

 


 




També et pot interessar...


Jazz Expresso a Sants3Ràdio(26-04-24)924:Move,Nahuel Blanco,Kurt Rosewinkel.

  1 Move - Momentum 2024 https://underpool.bandcamp.com/album/momentum   Borja Barrueta - Drums Alberto Arteta - Tenor & Sop...