dimecres, 17 de gener del 2024

Jazz Expresso a Sants3Ràdio 902 : Pat Metheny,Michael Brecker,Laurence Hobgood,Luigi Grasso,Simon Moullier.


 

1.

Luigi Grasso - Dantesca  2023

https://www.youtube.com/watch?v=V6BVvQNXL6o&list=OLAK5uy_kbCx8ZuTnczdPXfF2hFNakvp-WbJva3Pc

 

Grasso (saxophone alto)

Luigi Grasso, compositor i saxofonista, ha aconseguit fusionar el jazz i la música clàssica, dos mons musicals que de vegades s’observen  amb desconfiança. Amb talent i imaginació, la seva obra "Dantesca", inspirada en "La Divina Comèdia" de Dante, destaca per integrar un solista de jazz dins d'una orquestra simfònica sense vincles amb el jazz tradicional.

Iniciant-se al saxo als cinc anys per superar l'asma, Grasso, autodidacta prodigiós, absorbeix influències de grans de la música com Charlie Parker i Pau Casals. Destacant als tallers d'estiu de Berklee, crida l'atenció de mentors com Barry Harris i impressiona Wynton Marsalis. Amb el seu germà Pasquale, guitarrista excepcional, creen camins musicals únics.

Grasso va estudiar composició al conservatori Giovanni Martini mentre recorria el món. La humilitat i determinació defineixen la seva evolució, destacant com a compositor i solista amb el NDR Big Band des del 2019.

"Dantesca" marca una etapa decisiva, situant Grasso com un artista excepcional que transcendeix la dicotomia entre jazz i música clàssica. La primera part, "Suite Dantesca" (pistes 1-4), reflecteix el seu vessant clàssic, mentre "Manhattan Serenade" (pistes 5-7) destaca el seu costat jazzístic.

 

Manhattan Serenade : Lush Life

 

 


2.

Pat Metheny – Side Eye NYC V1.IV 2021

El Guitarrista i compositor Pat Metheny, amb una carrera que abasta des de l'experimental fins al mainstream, presentava l’any 2021 "Side-Eye NYC," un àlbum en viu enregistrat a Nova York el 2019. Acompanyat per James Francies als teclats i Marcus Gilmore a la bateria, Metheny revisita els trio clàssics d'orgue Hammond/Guitarra/bateria populars als anys 60.

L'àlbum inclou noves composicions juntament amb èxits de Metheny. Ofereix una barreja de la lírica i el bop característics de Metheny amb una dosi d'energia rockera. Les interpretacions destaquen per la seva espontaneïtat, especialment a aquest "Turnaround" d'Ornette Coleman que acabem d’escoltar, que fa rugir l'entusiasta audiència de Nova York.

"Side-Eye NYC" representa la versatilitat de Metheny i la seva voluntat de col·laborar amb joves talents, en aquest cas, James Francies. Amb aquest àlbum, Metheny continua innovant i captivant els oients amb la seva música eclèctica.

Turnaround


3.

Michael Brecker -  Time is of the essence 1999

Michael Brecker – tenor saxophone ;

Pat Metheny – Guitar ;

Larry Goldings – organ ;

 

Elvin Jones – drums (tracks 1); 

Jeff "Tain" Watts – drums (tracks 2)

Bill Stewart – drums

 

"Time Is of The Essence" és el sisè disc de Michael Brecker i el seu primer per a Verve. Amb una formació impulsada per l'orgue, Brecker reuneix tres grans bateristes (Elvin Jones, Jeff "Tain" Watts i Bill Stewart) per a un disc que homenatja la relació entre el tenor i la bateria establerta per John Coltrane fa trenta anys. Larry Goldings a l'orgue i Pat Metheny a la Guitarra aporten composicions i el seus sons inconfusibles. Aquest disc s'afegeix amb èxit a la discografía del que va ser un dels saxofonistes tenors més influents de la seva época. Brecker es consolidava com un artesà meticulós que escrivia amb cura la seva pròpia música i triave molt selectivament als seus companys de viatge.

 

 

Arc of the pendulum, Sound off


4.

Laurence Hobgood -  tesseterra 2019

 

Bass – Matthew Clohesy

Drums – Jared Schonig

Piano, Composed By – Laurence Hobgood

Viola – Ralph Farris

Violin – Corin Lee , Kip Jones

Cello – Dorothy Lawson

 

Aquest és l'àlbum "tesseterra" de Laurence Hobgood, pianista reconegut per la seva llarga col·laboració amb el cantant Kurt Elling. Hi podem trobar els  arranjaments de set temes clàssics i estàndards, fusionant elements de country, pop i jazz. Hobgood, acompanyat pel seu trio habitual i pel quartet de corda ETHEL, demostra la seva destresa com a pianista, arranjador i improvisador. L'ús creatiu del quartet de corda, que no només decora sinó que juga un paper substancial amb preludis que es desenvolupen en les melodies, afegeix profunditat a les interpretacions. Destaca la claredat i la frescor en la interpretació dels estàndards, incloent temes com "Wichita Lineman" de Jimmy Webb i "Blackbird" de Paul McCartney. L'àlbum presenta una integració reeixida de música clàssica i jazz, amb Hobgood citant Duke Ellington per afirmar que només hi ha dues categories de música: bona i dolenta, i "tesseterra" clarament pertany a la primera. Una obra musical notable i única que significa un repte per les convencions.

 

Wichita Lineman

 

Waltz In C# Minor Op. 64 No. 2 (Chopin)

 


5.

Simon Moullier - Inception 2023

https://simonmoullier.bandcamp.com/album/inception

 

Billy Strayhorn. (Compositeur), Simon Moullier (vibraphone)

Simon Moullier, a la seva música, proposa la interessant   idea de transmutar el llenguatge del saxofonista o del trompetista,  des de Coltrane fins a Bird i Clifford Brown, al vibràfon.

Aquesta evolució es va manifestar plenament en el seu àlbum anterior, "Isla"."Inception", és el seu segon àlbum en trio després de "Countdown" del 2021, és una extensió d'aquest llenguatge, amb la participació del baixista Luca Alemanno i el bateria Jongkuk Kim. L'àlbum presenta un programa de standards seleccionats dels més grans compositors del segle XX, com Billy Strayhorn, Horace Silver, o McCoy Tyner, entre molts d’altres.

La llavor per a aquest trio es va plantar el 2017, quan Moullier va assistir a l'Institut Thelonious Monk de Jazz a Los Angeles. La decisió de tocar un blues com a trio durant una actuació amb el seu quintet al Blue Whale va ser el punt d'inici. "Inception" comença amb la peça "Ecaroh" de Silver, seguida de "Inception" de Tyner, la peça titular del magnífic àlbum debut del pianista. Moullier destaca la seva apreciació per la música brasilera amb "Desafinado" i presenta un arranjament estil Oscar Peterson per a "Peggy's Blue Skylight" de Mingus.

Altres destacats temes de l'àlbum inclouen "Lush Life", on Moullier aborda el repte d'una gravació en solitari amb influències de Bud Powell o Art Tatum, i "Pfrancing", un blues de Davis que remet als inicis del seu trio. "Lost" és un homenatge al difunt Shorter, i "You Must Believe in Spring" reflecteix les arrels franceses de Moullier. L'àlbum es tanca amb una peça original seva, "RC" o "rhythm changes".

Amb aquest àlbum, el trio busca desenvolupar el seu so i ampliar les possibilitats, tot gaudent del plaer de tocar junts. "Inception" és, en aquest sentit, un pont cap a futurs inexplorats i, pel que ofereix per si mateix, un territori musical que val la pena explorar amb deteniment.

 

Lush Life


 


Jazz Expresso a Sants3Ràdio(26-04-24)924:Move,Nahuel Blanco,Kurt Rosewinkel.

  1 Move - Momentum 2024 https://underpool.bandcamp.com/album/momentum   Borja Barrueta - Drums Alberto Arteta - Tenor & Sop...