diumenge, 7 de gener del 2024

Jazz Expresso a Sants 3 Ràdio (05-01-23)900:Christopher McBride, Fred Hersch & Esperanza Spalding,Paolo Fresu,Emile Parisien & Roberto Negro.

 

1

Christopher McBride - Ramon 2023

https://christophermcbride.bandcamp.com/album/ramon

 

Christopher McBride: alto saxophone; JS Williams: trumpet; Jonathan Edward Thomas: piano; Noah Jackson: contrabass; Cedric Easton: drums; Bobby Broom: guitar [3]; Morgan Burrs: guitar [6]; J Hoard: vocals [5]; Kenny Bentley: tuba [10]; Corey A Wallace: trombone; Luke Carlos O’Reiley: piano [11] and keyboards

Ramon, és el segon àlbum del saxofonista i compositor Christopher McBride, és un treball  que fusiona el virtuosisme del seu saxo alto amb la feina del seu conjunt, The Whole Proof.

L'àlbum inclou una suite destacada, "Stand Your Ground", un homenatge a Trayvon Martin,  un jove de 17 anys que va morir a Florida en un d’aquests tirotejos incomprensibles que hi  ha als Estats Units. Una suite on McBride es llueix com a compositor.

Hem escoltat el tema que obra el disc,  "Lady D", un vibrant tribut a la mare del saxofonista.. L'àlbum és una amalgama sorprenent d'experiències i influències que captura les arrels i els viatges de l'artista. Cada peça narra una història pròpia, teixint un ric tapís de gèneres, emocions i històries que parlen de la universalitat de l'experiència humana.

I escoltem tot seguit la part final de la suite, “The Ballad of Trayvon Martin”.

 

Lady D, Stand Your Ground, Pt. 3 (In Memoriam - The Ballad of Trayvon Martin)


2.

Fred Hersch & Esperanza Spalding - Alive at the Village Vanguard (2022)

 

Esperanza Spalding (voix), Fred Hersch (piano)

"Alive at the Village Vanguard" és un àlbum enregistrat en directe que ens presenta la col·laboració entre el pianista Fred Hersch i la cantant i contrabaixista Esperanza Spalding, publicat per Palmetto Records el 6 de gener de 2023. Hersch, conegut per les seves produccions en solitari i com a líder del Fred Hersch Trio, va convidar Spalding a actuar al Village Vanguard, un lloc icònic on Hersch ha gravat uns quants  àlbums. Contràriament a l'esperat, Spalding no va dur el seu baix, centrant-se exclusivament en la veu.

L'àlbum destaca per la seva atmosfera vibrant, capturant la vitalitat del Village Vanguard i l'interacció entre Hersch i Spalding. El repertori inclou interpretacions fresques de temes clàssics com "But Not for Me" de Gershwin i "Little Suede Shoes" de Charlie Parker, així com peces originals. Esperanza Spalding, coneguda per la seva feina amb Joe Lovano, Stanley Clarke i altres, aporta la seva habilitat vocal expressiva.

 

Little Suede Shoes, But not for me


3.

Paolo Fresu - Ferlinghetti 2022

 

Paolo Fresu (trompeta, efectes), Dino Rubino (piano), Daniele Di Bonaventura (bandoneó, efectes), Marco Bardoscia (contrabaix, efectes)

 

El trompetista sard Paolo Fresu, als 61 anys, continuava i continua sorprenent-nos amb la seva música. En aquest disc, acompanyat del bandoneonista Daniele Di Bonaventura, el contrabaixista Marco Bardoscia i el pianista Dino Rubino, Fresu fusiona la seva música amb les paraules del poeta Lawrence Ferlinghetti. A través de la seva trompeta, Fresu captura la poesia cinematogràfica i l'atmosfera melancòlica de les paraules de Ferlinghetti.

Amb una discografia que supera els vuitanta àlbums, Fresu és considerat un líder del jazz contemporani. Amb influències de Chet Baker i Miles Davis, Fresu utilitza la trompeta, la trompeta amb sordina i el fliscorn per crear un so envolvent i seductor. La seva versatilitat es mostra en adaptacions de cançons populars i peces clàssiques, revelant una habilitat per explorar límits i estils diversos.

Més enllà de la seva faceta com a músic, Fresu també és educador i productor, participant en projectes per fomentar la consciència musical en escoles i produint àlbums per a altres artistes. La seva estreta relació amb Sardenya es reflecteix en la seva música, que barreja influències culturals en un tapís musical ric i divers.

 

Ferlinghetti,I Was an American Boy


4.

Emile Parisien & Roberto Negro - Les métanuits (2023)

https://emileparisien.bandcamp.com/album/les-m-tanuits

 

Emile Parisien (saxophone soprano), Roberto Negro (piano)

 

El 28 de maig de 2023, el compositor György Ligeti hauria fet 100 anys. El saxofonista francès Emile Parisien i el pianista italià Roberto Negro s'apropen al Quartet de corda núm. 1 de Ligeti "Métamorphoses nocturnes", interpretant-lo des de la improvisació i , al mateix temps, amb  un gran respecte per l’original.

El resultat és aquest disc,  "Métanuits" amb el que aquest duet se suma a la celebració del  centenari del compositor hongarès,  adaptació d’un quartet que l’autor va escriure l’any 1954, en el marc d’una època marcada per la censura política i les influències musicals de Ligeti.

Un projecte de llarg recorregut, que ha durat anys, els músics ofereixen una creació escènica i l'enregistrament de "Métanuits", que s’ens presenta com una obra apassionant que uneix respecte a la tradició amb audàcia i creativitat.

 

 

Tempo di Valse , Largo







També et pot interessar...

Jazz Expresso a Sants3Ràdio(26-04-24)924:Move,Nahuel Blanco,Kurt Rosewinkel.

  1 Move - Momentum 2024 https://underpool.bandcamp.com/album/momentum   Borja Barrueta - Drums Alberto Arteta - Tenor & Sop...