dimecres, 3 de gener del 2024

Jazz Expresso a Sants3Ràdio 899:Harold López-Nussa,Itamar Borochov,Musina Ebobisse,Andrew Miller,French Horn Jazz Project.

 

1

Harold López-Nussa - Timba a la Americana 2023

https://store.bluenote.com/products/harold-lopez-nussa-timba-a-la-americana

 

https://www.youtube.com/playlist?list=PLEz_mLoNZMeT1T4wgEYKgMZ4TwiDnRVXl

 

El pianista i compositor cubà Harold López-Nussa, arriba al seu desè àlbum d'estudi amb la prestigiosa Blue Note, sota la producció de Michael League, conegut per Snarky Puppy. Titulat "Timba a la Americana", aquest àlbum marca un punt àlgid a la carrera de López-Nussa, que va adquirir notorietat global des que va guanyar el prestigiós Montreux Jazz Piano Competition el 2005.

Nascut a una família musical a l'Havana, la música de López-Nussa reflecteix la riquesa i varietat de la tradició musical cubana, combinant elements clàssics, folklòrics i populars amb una aposta per la improvisació. El disc compta amb deu noves composicions dinàmiques i destaca la col·laboració del virtuós de l'harmonica Grégoire Maret, a més de la participació de músics com Luques Curtis al contrabaix, Bárbaro "Machito" Crespo a les congas i el germà de Harold, Ruy Adrián López-Nussa, a la bateria.

"Timba a la Americana" busca revitalitzar el jazz llatí, oferint una combinació de ritmes afrocubans, jazz modern i la inclusió inèdita d'instruments elèctrics i sintetitzadors. López-Nussa explora nous camins amb un estil audaç i creativitat, reflectint la seva decisió recent de deixar la seva terra natal cubana per començar una nova vida a França. L'àlbum ofereix una mirada profunda i melancòlica a la cultura cubana, amb memòries i sentiments que ressonen en cada nota.

Amb aquesta obra ambiciosa, Harold López-Nussa proporciona una modernització completa del jazz llatí, anclant-se a Cuba com a punt d'origen i explorant noves fronteres musicals. "Timba a la Americana" es configura com una revelació, amb una barreja d'elements tradicionals cubans i un impuls cap a nous horitzons sonors. Un àlbum que, malgrat la distància física amb Cuba, captura l'ànima i el ritme profund de la cultura musical cubana, oferint una experiència musical expansiva i captivadora.

 

Harold López-Nussa (piano, Fender Rhodes), Michael League (Moog Matriarch, Mellotron), Grégoire Maret (harmonica), Luques Curtis (contrabaix), Ruy Adrián López-Nussa (batterie), Barbaro 'Machito' Crespo (congas)

 

Conga a la americana, Tumba la timba, Mal du Pays


2.

Itamar Borochov  - Arba  2023

https://itamarborochov.bandcamp.com/album/arba

 

Itamar Borochov, trumpet, voice, effects
Rob Clearfield, piano, Rhodes, B3 organ
Rick Rosato, double bass
Jay Sawyer, drums, percussion
Avri Borochov, oud (track 3)

El trompetista i compositor, Itamar Borochov, presenta el seu quart àlbum amb una influència profunda dels evocadors sons del Pròxim Orient, que l'han envoltat des de la seva infantesa a la Mediterrània, fins als carrers plens d'energia de Nova York. Influenciat per la música sefardita que va descobrir a la seva sinagoga local, absorbeix els 'maqams' del Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica, així com altres aromes musicals mizrahis i ashkenazis que formen part de la seva herència.

A més de gravar tres àlbums com a líder, Borochov ha col·laborat en tres àlbums amb Yemen Blues, del qual va ser membre fundador, arranjador i co-productor. Amb gires per quatre continents i actuacions en llocs prestigiosos com Lincoln Center o The Kennedy Center emtre d’altres molts , a nivell dels estat units i arreu del món.

Borochov emergeix com un artista que barreja les seves arrels musicals amb una visió moderna i evocadora, fent de cada interpretació una experiència apassionada i interessant.

 

Abraham


3.

Musina Ebobisse - Engrams 2023 

https://jazzdorseries.bandcamp.com/album/engrams

 

Musina Ebobisse (Compositor, saxo tenor), Olga Amelchenko (Saxo alto), Povel Widestrand (Piano), Igor Spallati (contrabaix), Moritz Baumgartner (Bateria)

 

Segons explica l’autor a la seva pàgina de Bandcamp, aquest repertori va ser creat, assajat i interpretat gairebé des de l'interior mentre la crisi sanitària ens separava. Malgrat tot, calia mantenir l'energia necessària perquè la música pogués construir-se, donar sentit a les nostres vides més enllà de  la necessària supervivència.

Tot va començar amb llargues improvisacions, d'on es van extreure els motius principals com a punts de referència enmig de la boira nociva que ens envoltava, com si volguéssim millor preparats a un futur segur en moments d'incertesa.

Això explica, entre d’altres coses, el músic francès Musina Ebobisse, nascut l'any 1990. Va entrar en contacte amb a la música força aviat, ja que formava part d’una família musical.. Va començar a tocar el saxo als 8 anys, entrant en un programa centrat en la música al Conservatori d'Estrasburg. 

 

Dopamine, Opium hill


4.

Andrew Miller • Isabella 2021

https://andrewmillerisabella.bandcamp.com/album/isabella

 

La ciutat de Toronto ha estat seu de molts hotels històrics i llocs de concerts durant els darrers setanta anys. Molts d'aquests llocs es van establir com a llocs  per viure la  música en directe i la veritable essència de la cultura de Toronto. Llocs com  l'Hotel Isabella o l'El Mocambo van rebre oients de tota mena que hi anàven  a experimentar alguna cosa especial.

Aquest disc , "Isabella", anomenat com l"Hotel Isabella", és un homenatge als habitants de Toronto. El cervell darrere d'aquest projecte és Normand Carrey, un psiquiatre que ara resideix a Halifax, Nova Escòcia. Carrey va estudiar a Toronto a la dècada dels 70 i va tenir la sort de viure molts d'aquests establiments en la seva forma més autèntica.

Andrew Miller (composició, bateria) va passar alguns dels seus anys més importants desenvolupant la seva activitat a Toronto. Allà va estudiar música i va tenir la sort de presenciar i tocar amb molts dels grans artistes de la ciutat. Les seves composicions estan inspirades en textos que Normand va escriure sobre cada lloc en particular.

Aquesta gravació també inclou:

·         Kenji Omae (saxo tenor)

·         David Reid (teclats, electrònica)

·         Patrick Reid (baix, producció, mescla)

 

The Shoe at Midnight


5.

French Horn Jazz Project

French Horn Jazz Project 2020

 

Pau Moltó, trompa y composicions.

David Pastor, trompeta y flugel.

Vicente Pérez, trombó.

Kontxi Lorente, piano.

Jordi Gaspar, contrabaix.

Ramón Ángel a la batería.

 

First Step



Jazz Expresso a Sants3Ràdio(26-04-24)924:Move,Nahuel Blanco,Kurt Rosewinkel.

  1 Move - Momentum 2024 https://underpool.bandcamp.com/album/momentum   Borja Barrueta - Drums Alberto Arteta - Tenor & Sop...