dimecres, 14 de desembre del 2022

Jazz Expresso a Sants 3 Ràdio Bola Extra 808: Abe Rábade,Martí Serra& Sergi Sirvent,Larry Willis, Hampton Hawes

 


1.

Abe Rábade - Botánica 2022

 

BOTÀNICA, el nou albúm d'Abe Rábade per a Karonte Records ens ofereix 14 composicions originals dedicades a la vegetació autòctona de Galícia i formen un camp de visió obert al món que fusiona el rural amb l'urbà.

 

L'escriptura musical i el piano d'Abe Rábade es troben amb la veu i la percussió tradicional galega d'un dels valors més prestigiosos de l'actualitat: Davide Salvado.

Daniel Juárez al saxo tenor, Virxilio da Silva a la guitarra, Ton Risco al vibràfon, Jimena Andión al violoncel, Pablo Martín Caminero al contrabaix i Naíma Acuña a la bateria completen un col·lectiu artístic heterogeni, basat en la integració de l'estètica musical i l'exploració lliure de prejudicis

 

Diuen que aquestes composicions tenen el seu orìgen en les passejades que feia el músic gallec pels boscos dels voltants del seu domicili durant l’emergència sanitària.

 

Al disc hi ha una clara declaració de principis, amb la mixtura de ritmes i melodies tradicionals i fragments del hard bop més genuí.

 

L'àlbum és el número 15 en la discografia d'Abe Rábade. 

 

Abe Rábade, piano y composición; Davide Salvado, voz y percusión ; Daniel Juárez, saxo tenor ; 

Virxilio da Silva, guitarra ; Ton Risco, vibráfono ; Jimena Andión, cello ; Pablo Martín Caminero, contrabajo ; 

Naíma Acuña, batería

 

Menciñeira Núa, Faia, Narciso

 


2.

Martí Serra & Sergi Sirvent - Diürna 2015

 

Martí Serra, saxo tenor & soprà ; Sergi Sirvent, piano

 

Enregistrat als estudis Anacrusi (Jafre, Baix Empordà)per Miquel Roger el 25 d´agost de 2015.

 

Després d’anys treballant plegats en diversos projectes, el saxofonista Martí Serra i el pianista Sergi Sirvent es van reunir  per fer aquest Diürna, un disc a duo que els presenta en un exercici carregat de llibertat creativa. Amb un repertori format per composicions originals dels dos músics i incursions en partitures de Shorter, Strayhorn i Evans, aquests dos músics proposen un seguit de temes cuinats a partir d’una profunda comunicació que els permet avançar per camins on la improvisació té un paper important. Un disc singular que presenta un univers musical carregat de personalitat i identitat pròpia.

 

Música intrínseca (Martí Serra)

 


3.

 

Larry Willis - I Fall in Love too easily 2019

– Englewood Cliffs, NJ, September 5, 2019

 

Jeremy Pelt (tp-1) Joe Ford (as-2) Larry Willis (p) Blake Meister (b) Victor Lewis (d)

 

El disc I Fall in Love Too Easily està subtitulat "The Final Session at Rudy Van Gelder's", ja que no només és descriptivament sinó literalment l'última sessió d'enregistrament del veterà pianista Larry Willis, que va morir als setanta-sis anys el 29 setembre del 2019, només 24 dies  després que l'àlbum s’enregistrés. Aquest va ser el mateix estudi en que Willis va iniciar la seva carrera , el 1965, enregistrant  un àlbum per a Blue Note Records sota el lideratge del saxofonista Jackie McLean.

 

Rudy Van Gelder va morir el 2016 als 91 anys, era el resident més famós d'Englewood Cliffs, NJ, just a l'altre costat del riu Hudson des de l'extrem superior de Manhattan. 

 

Un dels centenars de músics que passaven regularment per l’estudi de Rudy Van Gelder era el pianista Larry Willis –també tristament desaparegut el 2019. Willis no és un nom molt conegut , ja que realment ha deixat la seva empremta com a sideman amb personatges com Carla Bley, Jackie McLean, Stan Getz i Blood, Sweat and Tears. 

 

També, però, va gravar molts àlbums com a líder.Aquest àlbum de quintet es presenta una mica enganyosament com "The Final Session at Rudy Van Gelder's"com si fos la darrera sessió no només de Willis , sino la darrera del propi estudis .De fet, l'estudi encara funciona sota la propietat de Maureen Sickler, que va gravar i barrejar l'àlbum. I Fall in Love Too Easily és un final adequat a la carrera d'un home que hagués merescut  una millor reputació, un reconeixement més ampli.

 

Today’s Nights , The meaning of the Blues, I fall in love too easily

 


4.

Hampton Hawes - The Challenge 1968

Tot i que no ho diu enlloc en aquest LP (originalment gravat al Japó per RCA), the challenge , és a dir, el "repte" va ser per Hampton Hawes enregistrar per primera vegada un disc exclusivament en format de piano solo. El repertori inclou estàndards, tres originals i la melodia pop del 1964 "Who Can I Turn To".

 

Escoltem per acomiadar el programa la versió que fa Hawes del clàssic Summertime.


Jazz Expresso a Sants3Ràdio(03-05-24)925:Smack Dab,Ben Rosenblum,Eran Har Even,Designers,Jalen Baker.

  1 Smack Dab - Supertralla 2023 Smack Dab , una formació amb vuit anys de trajectòria, presentava l’any passat aquest disc , “Supertr...