dimecres, 21 de juny del 2023

Jazz Expresso a Sants 3 Ràdio(852).K.Rosenwinkel & J.P.Brodbeck,T.Rosenthal, J.Summer, S.Hamilton, D.Naïditch

1.

Kurt Rosenwinkel & Jean-Paul Brodbeck - The Chopin Project 2022 

El guitarrista  Kurt Rosenwinkel i el pianista suís Jean-Paul Brodbeck uneixen forces en "The Chopin Project", una col·laboració que reinterpreta la música de Fréderic Chopin per a quartet de jazz.

 

Una reinterpretació col·laborativa, Rosenwinkel i Brodbeck s'uneixen al jove baixista suís Lukas Traxel i al bateria Jordi Rossy, figura cabdal de la comunitat jazzística espanyola i nord-americana.

La banda es va reunir per a la gravació a Zuric l'agost de 2021 i va descobrir una química i una relació immediates. El piano de Brodbeck perfila la bellesa de les estructures compositives de Chopin, mentre que Rossy i Traxel proporcionen una energia que replanteja subtilment aquesta bellesa en el llenguatge rítmic del jazz. És aquesta base la que permet que la guitarra de Rosenwinkel sobrevoli la banda, convertint les melodies de Chopin en alguna cosa profundament nova.

"El Projecte Chopin" demostra amb molta precisió com de refrescant pot ser tractar la música del cànon clàssic occidental com una obra d’art viva, i ens permetre la llibertat de reinterpretar-la amb curiositat i oïdes obertes.

 

Raindrop Prelude in D Flat Major (Op.28, No. 15) [ El "Preludi op. 28, núm. 15", en re bemoll menor, de Fréderic Chopin és un dels seus 24 Preludis. És conegut com el Preludi la "Gota d'aigua".]

 

Nocturne in C-sharp minor (Op.27, No.1)

 


2.

Ted Rosenthal Trio – Impromptu – Riveredge, N.J., december 21 & 23, 2009

A Impromptu, el pianista Ted Rosenthal (guanyador del segon Concurs Thelonious Monk) es basa en el llegat de la música clàssica arranjant temes de Brahms, Chopin, Schubert, Bach, Txaikovski, Mozart i fins i tot Puccini per construir el seu repertori. Un intent de re-interpretar els clàssics en format de jazz, una tendència que ja fa anys que molts músics de segueixen, i on moltes vegades les melodies son una excusa per escoltar bons músics que ens facin vibrar. Tú, que escoltes aquest programa , segurament em podràs dir la teva opinió.

 

Ted Rosenthal (p) Noriko Ueda (b) Quincy Davis (d)

Impromptu in G flat (Shubert) , Presto (J.S.Bach), Traumerei (Schumann)

 


3.

Johanna Summer - Resonanzen 2023

https://johannasummer.bandcamp.com/album/resonanzen-2

 

Johanna Summer (piano)

 

Johanna Summer és una reconeguda pianista. (nascuda el 1995 a Plauen, Alemanya) que viu a Dresden i Berlín. Va començar a estudiar piano clàssic als 7 anys i ha guanyat premis en concursos nacionals". Va estudiar piano jazz a Dresden i actua sovint en formacions, tant de música de cambra com en solitari. El seu debut en solitari "Schumann Kaleidoscope" es va publicar a l'abril de 2020, un disc on explorava la música de Robert Schumann.. Ha realitzat gires internacionals, i ha col·laborat amb músics de primer nivell.Johanna Summer se centra en la fusió de la música clàssica i la improvisació del jazz en la seva música.

Amb “Resonanzen” (Ressonàncies), ha ampliat els seus objectius i ha aprofundit en la manera de tornar a explicar la música dels compositors clàssics a través de la improvisació. L'àlbum abasta una àmplia gamma, i li dedica una composició a compositors com Bach, Schubert, Beethoven, Txaikovski, Grieg i Ravel i acabant amb Mompou, Ligeti i Scriabin.

 

Ligeti,  Ravel


4.

Scott Hamilton – Classics 2022

https://scotthamiltonstunt.bandcamp.com/album/classics

 

Scott Hamilton (ts), Jan Lundgren (p), Hans Backenroth (b), Kristian Leth (d) 

 

Scott Hamilton (Providence, Rhode Island, 12 de setembre de 1954) és un saxofonista nord-americà de jazz, vinculat amb el corrent anomenat neo tradicionalisme. Scott Hamilton i la seva secció rítmica ofereixen un programa deliciós i creatiu de temes coneguts del repertori clàssic, reimaginats i reutilitzats per a quartet de jazz. Scott Hamilton (nascut el 12 de setembre de 1954) no necessita cap presentació. El so d’aquesta auténtica  icona del saxo tenor que és el nord-americà Scott hamilton es reconeix a l'instant. 

 

The Lamp is Low - ("The Lamp Is Low" és una cançó popular de la dècada de 1930. La música va ser escrita per Peter DeRose i Bert Shefter, adaptada de Pavane pour une infante défunte, una peça de Maurice Ravel. La lletra va ser escrita per Mitchell Parish.)

Humoresque - Humoresques (txec: Humoresky), Op. 101 (B. 187), és un cicle de piano del compositor txec Antonín Dvořák, escrit durant l'estiu de 1894. El crític musical David Hurwitz diu que "el setè Humoresque és probablement l'obra per a piano petit més famosa mai escrita després de Für Elise de Beethoven”.

 


5.

Dimitri Naïditch - SoLiszt 2022

Dimitri Naïditch (piano), Gilles Naturel (Contrabaix), Arthur Alard (Bateria)

Aquest és el disc "SoLiszt",dedicat, evidentment , a la reinterpretació de la música de Franz Liszt . Eminent representant del romanticisme del segle XIX, compositor prolífic, pianista amb una trajectòria enlluernadora, reconegut pedagog, improvisador, però també escriptor i filòsof, Liszt va marcar el seu temps i va deixar una forta empremta en la història de la música.

 

Dimitri Naïditch ( nascut el 1963 a Kíev , RSS d'Ucraïna ) és un músic ucraïnès (piano, composició) conegut per les seves produccions de fusió  entre el folklore d'Europa de l'Est , la música clàssica i el jazz . Naïditch viu a França com a concertista des de 1991.


Ma Campanella (inspiré par Etude S.161, n°3, la Campanella Paganini-Liszt)

Constellation (inspiré par Consolation n°2, S.172)

 

Doble notícia per al pianista Dimitri Naïditch. Un crit d'amor a Franz Liszt que es pren com a pati i una crida per donar suport al seu país natal, Ucraïna. La meitat dels beneficis de les vendes dels dos àlbums es destinaran al Conservatori de Kíev.

 

Dimitri Naïditch -  Ukraine, les chansons sans voix 2022

 

Dimitri Naïditch (piano)

 

Danse des Carpates

 



 


 

Jazz Expresso a Sants3Ràdio 926: The Dam Jawn Feat. Dick Oatts,Morten Schantz Trio,tRAÇ,Chocho Cannelle.

  1. The Dam Jawn Feat. Dick Oatts – Master St. 2023 https://open.spotify.com/intl-es/album/3kxUnjjRa5Jjr0G4C06Pqp?si=ME3z_lrJRvOYOaXC...