diumenge, 7 de maig del 2023

Jazz Expresso a Sants 3 Ràdio(05-05-23)840:Ahmad Jamal,Marco Martínez, Vermut Jazz.


 1.
Ahmad Jamal: Blue Moon (2012)
Ahmad Jamal: piano;      Reginald Veal: double bass;      Herlin Riley: drums;              Manolo Badrena: percussion.

Recorded in New York, USA, October 2011

El pianista Ahmad Jamal (12 d’abril 1930- 16 d’abril de 2023), va morir el passat 16 d’abril als 92 anys després d'una lluita contra el càncer de pròstata. Jamal va ser un pioner del jazz amb un so retingut i refinat, que no va sucumbir a la temptació del bebop. Va influenciar a músics com ara Miles Davis o Keith Jarrett. La seva influència va continuar amb pianistes contemporanis com Brad Mehldau, Jacky Terrasson, Jason Moran i altres. Va néixer a Pittsburgh i va ser criat en un ambient musical i va deixar dit que els seus orígens van determinar  tota la seva inspiració.

Per la seva banda, el pianistes que el van influenciar a ell van ser  Art Tatum, Errol Garner i Nat King Cole. Va començar a tocar en grups als anys 40 i va canviar el seu nom Frederick Russell Jones, pel de Ahmad Jamal després de convertir-se a l'Islam. El seu primer disc va ser amb The Three Strings el 1951. Va formar un trio amb Israel Crosby i Vernel Fournier que va gravar diversos discos fins que la mort de Crosby va tallar la seva trajectòria. El seu estil de tocar el trio és sovint comparat amb el d'una orquestra,per la seva riquesa harmònica i estructural,  i ha tingut un gran reconeixement, es pot dir que ja fa molts anys que té un lloc destacat a la història del jazz. Jamal també va experimentar amb teclats elèctrics i des del 1983 ha comptat amb James Cammack com a baixista principal.

Laura


VERMUT JAZZ

Vermut Jazz és un cicle amb formacions musicals diverses (trios, quartets, quintets) i amb primeres figures del jazz a Catalunya, junt amb grups novells. Són formacions que ofereixen un jazz molt assequible per a un públic molt heterogeni, en un format diferent del context habitual dels
Horari: A partir de maig, els diumenges a les 12.30 h al pati del Centre Cívic Casinet d’Hostafrancs

Swing Engine - On The Sunny Side of the street (21-05)
Joan Torrentó Vilarnau - Violí;  Pablo López - Guitarra ;  Johannes North - Contrabaix ;  Pablo Ruiz - Bateria

Swing Engine Street Sextet  és un jove grup de jazz que s’inspira en les bandes de carrer de la Nova Orleans de principis del segle passat i interpreta temes clàssics del jazz tradicional amb energia i alegria.

Vindran aquests músics :
Cesc Badia Rotllan – Trompeta
Gerard Serrano Simon – Trombó
Joan Mas Sarró – Clarinet
Joan Torrentó Vilarnau – Banjo

Johannes North – Sousàfon (El sousàfon és un tipus de tuba semblant a l'helicó utilitzat normalment en les bandes populars, de marxes i militars. Rep el seu nom del famós compositor nord-americà de marxes i director de bandes John Philip Sousa)

Pablo Ruiz Serra – Washboard

Cuarteto errante - Medley (04-06)
Edu Miralles - Clarinet ; Jairo Ortega - Piano; Brady Lynch - Contrabaix ; Jordi Herreros - Batería
Aquest grup barceloní ens proposa una visió diferent d’algunes obres de la música clàssica. Dos catalans, un canari i un californià, uneixen forces per mostrar-nos un extracte del Barroc, el Classicisme i el Romanticisme. Interpreten composicions dels seus principals representants maquillades amb ritmes contemporanis com el Jazz, el Latin, la Bossa-nova o el Reggae. El grup desgrana la història de la música des de Bach fins als temps actuals, des de Vivaldi, Mozart, Chopin, Beethoven, Brahms fins a Tchaikovsky, alhora que interpreta alguna composició pròpia.
El resultat és una exquisida mescla d’estils que sintetitza passat i present, nodrit de l’elegància de conegudes melodies clàssiques i una sonoritat actual.

Angue & Her Hot Jazz Trio - Lulu’s Back In Town (11-06)
A cada espectacle recreen l’època daurada del jazz a través de vells estàndards i cançons de principis de S.XX interpretades amb l’emotivitat pròpia de les grans dives del jazz, a la recerca de la calidesa dels sons més primitius.
Interpretacions evocant Billie Holiday, Dinah Washington o Fats Waller que no us deixaran indiferents.
 
Angue – Veu
Michele Faber – Piano
Pep Rius – Contrabaix

HELENA CAMPS - Detour ahead (18-06)
L’Helena Camps, estudiant de Jazz i Música Moderna des dels 6 anys, després d’actuar en alguns dels escenaris i festivals més prestigiosos, com La Pedrera, al 48è Festival Internacional de Jazz, el Jazztast o el Jazz a la Boca, debuta en solitari amb Viu (Segell Microscopi, 2023), el seu primer àlbum, que inclou tant composicions pròpies com versions.
El seu estil predominant és el jazz, tot i que es deixa tenyir pel folklore iberoamericà, la cançó d’autor i músiques llatines com la bossa nova i els boleros. Viu és un tribut a la naturalesa i a la vida, on l’autora reivindica la urgència d’una societat més respectuosa amb el planeta. S’ofereixen diferents formats segons les característiques de cada espai.
Paral·lelament, ofereix un tribut a la cantant Anita O’Day, mítica cantant de jazz que va estar a l’alçada d’Ella Fitzgerald i Billie Holiday, on ofereix una selecció de les seves millors cançons acompanyada d’uns músics de luxe.
 
Helena Camps – Veu
Miquel de Riba – Guitarra
Pol Omedes – Trompeta

Marco Martínez - NOI 2023
Marco Martínez guitarra, voz y samples  Horacio García contrabajo  Pier Bruera batería
Eladio Díaz saxofón en 6 y 7  Cesar Latorre piano en 3 y 9  Fernando Arias percusión en 8

Grabación Fernando Arias Producción Marco Martínez y Sergio Gayol Sello: Errabal Jazz
Con la colaboración de Teatro del Cuervo

El guitarrista Marco Martínez publica el seu segon disc "NOI". Martínez és músic resident a Astúries, on també treballa com a professor i participa en actuacions de jazz. Durant la seva carrera, ha experimentat amb diferents gèneres musicals com el jazz barrejat amb folk, funk i hip hop.Totes les cançons són composicions originals de Martínez.

NOI, un disc compost per Marco Martínez i gravat el gener de 2021 al Meidinerz Jazz Club de Gijón. El disc deriva de les emocions provocades per una obra anomenada "Todo está allí", una versió lliure de les Tres Germanes de Txékhov escrita per Victoria A. Mussett.dirigida per Sergio Gayol i representada al Teatro del Cuervo de Gijón.. Els personatges de l'obra, Irene, Andrés i Olga, viatgen per una Argentina que els és familiar i alhora aliena.. Destacable també el disseny gràfic del disc, a càrrec de l'artista francobelga Marie Lavis. El títol del disc, "NOI" prové de les inicials de les "Tres germanes", (Natàlia, Olga i Irina)protagonistas de l'obra de Txékhov que va inspirar l'obra de teatre.

Este tema lo escribí para Irene, Cizalla


I ens acomiadem com hem començat el programa, amb un record pel pianista Ahmad Jamal.

Ahmad Jamal - Ahmad Jamal Plays 1955
Ahmad Jamal – piano ; Ray Crawford – guitar ; Israel Crosby – bass

Jazz Expresso a Sants3Ràdio 926: The Dam Jawn Feat. Dick Oatts,Morten Schantz Trio,tRAÇ,Chocho Cannelle.

  1. The Dam Jawn Feat. Dick Oatts – Master St. 2023 https://open.spotify.com/intl-es/album/3kxUnjjRa5Jjr0G4C06Pqp?si=ME3z_lrJRvOYOaXC...