diumenge, 12 de març del 2023

Jazz Expresso a Sants 3 Ràdio(10-03-23)828:Wayne Shorter


El passat dos de març va morir als 89 anys a Los Àngeles el saxofonista Wayne Shorter.  Es va fer famós a finals dels anys 50 com a membre i després com a compositor principal dels Jazz Messengers de Art Blakey. Als anys 60, va unir-se al segón Quintet de Miles Davis i després va cofundar la banda de fusió de jazz Weather Report. Va gravar més de 20 àlbums com a líder de banda.



Moltes de les composicions de Shorter s'han convertit en estàndards de jazz, i la seva música ha obtingut reconeixement mundial. Shorter va guanyar 12 premis Grammy. Va néixer a Newark, Nova Jersey, i es va graduar a la Newark Arts High School el 1952. Va ser encoratjat pel seu pare a aprendre a tocar el clarinet quan era un adolescent, i mentre estava a l'institut. Després de llicenciar-se en educació musical a la Universitat de Nova York el 1956l, Shorter va passar dos anys a l'Exèrcit dels Estats Units, durant els quals va tocar breument amb Horace Silver. Després de l'exèrcit, va tocar amb Maynard Ferguson. Va adquirir el sobrenom de "Mr. Gone" en la seva joventut, que posteriorment es va convertir en un títol d'àlbum per a Weather Report.



Les seves primeres influències van ser Sonny Rollins, John Coltrane i Coleman Hawkins. El 1959, es va unir al Jazz Messengers de Art Blakey, on va estar durant quatre anys, convertint-se eventualment en el director musical i escrivint peces per a la banda. Junts van fer gires per Estats Units, el Japó i Europa, gravant diversos àlbums. Durant aquest temps, Shorter "es va consolidar com un dels saxofonistes joves més talentosos" i va rebre reconeixement internacional.



Herbie Hancock va dir de la temporada de Shorter al Segon Gran Quintet de Miles Davis: "El mestre escriptor per a mi, en aquell grup, era Wayne Shorter. Encara és un mestre. Wayne va ser una de les poques persones que van portar música a Miles que no va canviar. Davis va afirmar que Shorter era un veritable compositor, que escrivia partitures per a tots els músics del grup tal com ell volia que sonessin. Shorter va portar al grup una gran curiositat per treballar amb les normes musicals. Si no funcionaven, llavors les trencava, però amb sentit musical. Shorter va tocar el saxo tenor fins al 1968, quan va començar a tocar el  soprano en el disc In a Silent Way de Davis i al seu propi disc Super Nova. Alhora que tocava amb Davis, Shorter va gravar uns quants discos en solitari per a Blue Note Records, tots amb les seves pròpies composicions. Després de la seva estada amb Davis, Shorter va formar el grup Weather Report, amb Joe Zawinul i Miroslav Vitous, entre d'altres, i va liderar altres grups de jazz fusió. També va treballar amb altres artistes, com ara Carlos Santana i Joni Mitchell. Shorter és un músic destacat i un dels més influents del jazz contemporani.



Avui al Jazz Expresso, tindrem una petita selecció de la música de Wayne Shorter. Com gairebé sempre que faig un programa monogràfic, la selecció no vol ser ni exhaustiva ni representativa, només és una petita mostra que ens permetrà recordar al músic, i potser motivar l'escolta de més discos,de més música del genial Wayne Shorter. Comencem.






Introducing Wayne Shorter. New York, November 9 & 10, 1959



Personnel: Wayne Shorter: Tenor saxo; Lee Morgan: Trumpet; Wynton Kelly: Piano; Paul Chambers: Bass; Jimmy Cobb: bateria.



Blues A La Carte, Mack The Knife




Freddie Hubbard - Ready For Freddie



Recording date: August 21st 1961 at the Van Gelder Studio, Englewood Cliffs



Personnel:Freddie Hubbbard (trumpet) ; Bernard McKinney (euphonium (Bombardí)) ; Wayne Shorter (tenor sax); McCoy Tyner(piano) ; Art Davis (bass) ; Elvin Jones (bateria)



Birdlike




Art Blakey & The Jazz Messengers:Three Blind Mice 1962



Art Blakey (bateria); Wayne Shorter (tenor saxo); Freddie Hubbard (trumpet); Curtis Fuller (trombone); Cedar Walton (piano); Jymie Merritt (bass).



Three Blind Mice, When Lights Are Low




Lee Morgan - Search For The New Land 

Recorded at the Van Gelder Studio, Englewood Cliffs, New Jersey on February 15, 1964.



Personnel:Lee Morgan (trumpet);Wayne Shorter (tenor saxo);Herbie Hancock (piano);Grant Green (guitar);Reginald Workman (bass);Billy Higgins (bateria).



The Joker , Mr. Kenyatta




Wayne Shorter -  Adam's Apple 1966



Wayne Shorter (tenor saxo);Herbie Hancock (piano);Reggie Workman (bass);Joe Chambers (bateria).



Teru,502 Blues (Drinkin' and Drivin')



Recording information: Van Gelder Studios, Englewood Cliffs, NJ (02/24/1966).


Weather Report - Black Market 1976



Joe Zawinul — Yamaha Grand Piano, Rhodes Electric Piano, Arp 2600 Synthesizer, Oberheim Polyphonic Synthesizer, Production, Orchestration

Wayne Shorter — Selmer soprano and tenor saxos, Computone Lyricon, Co-Production

Electric bass — Alphonso Johnson

bateria — Chester Thompson

Percussion, Congas — Alex Acuña



Gibraltar



A dos dels temes Electric bass — Jaco Pastorius

Ados altres temes Percussion, Congas — Don Alias


 

Jazz Expresso a Sants3Ràdio 926: The Dam Jawn Feat. Dick Oatts,Morten Schantz Trio,tRAÇ,Chocho Cannelle.

  1. The Dam Jawn Feat. Dick Oatts – Master St. 2023 https://open.spotify.com/intl-es/album/3kxUnjjRa5Jjr0G4C06Pqp?si=ME3z_lrJRvOYOaXC...